Nemzetközi sajtóvisszhang

2022.07.01. 17:29

Erdő Péter esztergomi érsek lehet Ferenc pápa utódja?

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő Catholic Herald című újság szerint akár Erdő Péter bíboros is lehet az utódja Ferenc pápának.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Catholic Herald nevű lap Erdő Péter bíboros 70. születésnapjára időzített egy írást. Ebben úgy fogalmaznak, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

Megjegyzik, hogy az esztergomi érseken kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A cikk szerint Erdő Péter bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai is, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagy számú ukránok számára jelentős gesztus volt.

A Catholic Herald szerint Orbán Viktor magyar kormányfő – aki maga református, de felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát megválasztását. Különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában