Dinnyeszezon

2022.07.12. 14:10

A dinnye az idén is nagy népszerűségnek örvend

Nagyjából két hete bukkant fel a magyar dinnye a boltok polcain, a zöldséges üzletekben és a piacon. Ennek ellenére a hazai dinnye ára csak mérsékelten mérséklődik.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotny Ákos

A tatabányai újvárosi piacon, annak ellenére, hogy a hét közepén járunk, meglehetősen élénk a forgalom. A közvetlenül a bejáratnál  található stand most is friss zöldáruval, zamatos  sárga- és őszibarackkal, meggyel, dinnyével és ropogós cseresznyével csábítja  a vásárlókat. Faluvégi János kereskedő és társa, Széles Gábor szinte alig győzi kiszolgálni a vevőket. Rendhagyó módon – üzleti fogásként – halk mulatós zene szűrődik ki a „sátor” alól.

Ez a szolgáltatás  része. Jelenleg két fajtát árulunk, a Colosseot és a Rubint. A magyar dinnye többsége Békés és Heves megyéből érkezik.

– mondta mosolyogva János, miközben a félbe, illetve negyedekre vágott piros húsú dinnyéket igyekezett minél vonzóbb „pózban” elhelyezni a pulton.

Induláskor kilóként 550–590 forintot kértek a „magyar” görögért. Jelenleg 390–450 forintért kínálják.

Beérett a magyar dinnye. Jó minőségű és édes. Egy-két héten belül „legyőzheti” az import dinnyéket.

– jegyezte meg Gábor.

Árulkodó héj - A dinnyehéjnak sértetlennek és fényesnek kell lennie. A dinnyén levő világos folt nem azt jelenti, hogy itt a dinnye éretlen. Ez az a hely, ahol a földdel érintkezett, tehát nem sütötte a nap. Éppen ez a rész mond a legtöbbet arról, mi rejtőzik a dinnye belsejében. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál jobb.  Ez azt jelenti, hogy a dinnye elegendő ideig volt a napon és nem volt korán leszedve. A dinnyéknél is megkülönböztetjük a „fiúkat“és a  „lányokat”. A gömbölyűbb „lánytermések“ édesebbek.

A két kereskedő egyöntetűen úgy fogalmazott, hogy a hét elején kevesebb fogy ebből a lédús gyümölcsből, de a hét derekára megélénkül a forgalom. Egy héten 400–500 kilót is értékesítenek.

A kereslet alapján már a top három gyümölcs közé került a magyar dinnye  A sárgabarack után ezt veszik a legtöbben. Egy-egy dinnye tömege minimum nyolc-tíz kiló, éppen ezért bármelyiket kérésre megfelezzük, vagy negyedeljük, és kóstolót is adunk a vásárló kérésére. Így senki nem kell zsákbamacskát vásárolnia...

– fogalmazott Faluvégi János.

Időközben Lendvai Ervinnére került a bolt előtt a sor. A hölgy szatyrában szépen gyűlik az áru, púposodik a szatyor.

Mi is nagyon szeretjük a dinnyét. Ám meglehetősen drága, így csak mértékkel, jóformán csak szeletre vásároljuk. Egyébként szeretjük itt beszerezni a gyümölcsöt, zöldséget, mert szép ennél a standnál az áru 

– említette.

A stand szélén többen is a mustrálják a portékát. Van, aki szatyrot, és akad, aki fonott kosarat szorongat a kezében. Köztük volt Széplábi Sándorné is, aki elárulta, meglehetősen gyakran visznek haza dinnyét a piacról, mert sok az unoka, illetve gyakorlatilag az egész família szereti. Ezért aztán többnyire egy egészet vásárol, bár ő csak módjával fogyaszthat belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában