Interjú

2022.07.07. 10:00

Már applikációkkal is figyelhetünk az ivásra - tanácsolja a tatabányai dietetikus

Az egészséges életmód kapcsán elsőként a helyes táplálkozásra és a testmozgásra gondolunk, de nem szabad megfeledkezni a folyadékfogyasztásról sem – főleg a nyári nagy melegben. A tatabányai Talics Barbara dietetikus a folyadékbevitel fontosságáról és praktikákról is beszélt.

Raffael Veronika

Forrás: Észak-Magyarország

Fotó: Vajda János

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a szokatlanul magas hőmérséklet és a kánikula sokakat megvisel. A közelmúltban az országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást is elrendelte, mely több napon át volt érvényben. Bár a napokban tapasztalhattunk némi enyhülést, a nyár még hosszú, ezért jó felkészülni. Természetesen sokaknak van ilyen helyzetekre saját praktikája, melyet szívesen alkalmaz, mi azonban egy szakembertől is tanácsot kértünk. Talics Barbara dietetikus többek közt a folyadékbevitel fontosságáról és praktikákról is beszélt.

– Miért fontos a hidratálás?

Az emberi szervezet működésében a víznek rendkívül fontos és szerteágazó feladata és szerepe van, ilyen például a megfelelő vérnyomás, vérkeringés biztosítása, a testhőmérséklet szabályozása, de részt vesz a tápanyagok, salakanyagok szállításában, kiválasztásában is. Ideális esetben a folyadékfelvétel, illetve -leadás egyensúlyban van, ekkor biztosított leginkább a szervezet zavartalan működése.

– Milyen tünetei lehetnek a dehidratációnak? 

Amennyiben a fent említett egyensúly felborul, akár csökkent vízfelvétellel, vagy megnövekedett vízleadással, az esetben dehidratáció alakulhat ki. Már 1-2 százalékos vízveszteség esetén jelentkezhetnek tünetek, mint például a fejfájás, gyengeség, szédülés, vagy éppen a koncentrációs képesség csökkenése. Az elegendő folyadékbevitel fontosságára különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a nyári időszakban, a nagy melegben, sportolás közben, amikor a verejtékkel veszített mennyiség megnövekszik, de a különböző betegségek, így a láz, emésztőrendszeri megbetegedések is megnövelik a folyadékszükségletet.

– Kiket fenyeget leginkább a kiszáradás?

Ha nem figyelünk, mindenkit. A dehidratáció szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek. A gyermekek kellő mennyiségű folyadékbevitele nagyon fontos, testtömegkilogrammonként több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek. A szülőknek nagy szerepe van ennek biztosításában, hiszen a kisgyermekeknél sokszor előfordul, hogy úgy belemerülnek a játékba, hogy elfelejtenek inni és nem mindig szólnak, hogy ha szomjasak. Igyekezzünk megtanítani őket arra, hogy minden étkezésnél, játék vagy tanulás közben, de az iskolában, óvodában is fogyasszanak elegendő folyadékot. Kínáljuk őket gyümölccsel, zöldséggel, tejtermékekkel, így ételek formájában is elegendő folyadékhoz jutnak. A gyermekekhez hasonlóan az idősek is kifejezetten veszélyeztetettek a kiszáradás kapcsán. Szomjúságérzetük, étvágyuk csökken, ezáltal az étkezésből adódó vízbevitelük is kisebb. Memóriájuk romlik, emiatt gyakran megfeledkeznek az ivásról, ennél fogva nagyon fontos, hogy a családtagok mindig segítsék idős hozzátartozóikat abban, hogy megfelelő mennyiségű, lehetőleg vizet fogyasszanak el a nap folyamán. Az említett két csoport mellett a kismamáknak is nagy hangsúlyt kell helyezni a folyadékbevitelre, a várandósság és a szoptatás ideje alatt is megnövekszik a szükségletük. 

– Mennyi a javasolt napi folyadékfogyasztás?

Egy egészséges felnőtt esetében a naponta javasolt bevitel átlagos fizikai tevékenység végzése mellett körülbelül 2-2,5 liter naponta, nyáron, nagy kánikulában ez akár 3-3,5 liter, vagy ennél több is lehet, amely biztosítására a legalkalmasabb a víz. A víz könnyen hozzáférhető, energiamentes, így a fogyasztásával hatékonyan biztosítani tudjuk a szükséges mennyiséget. Alkalmanként a változatosság fenntartása érdekében egy-egy pohár százszázalékos gyümölcslé, limonádé, szörp, vagy különböző ízesített víz is beilleszthető a napi étrendünkbe, de fontos, hogy ne ezek legyenek túlsúlyban.

– Hogyan lehet mégis kiegyensúlyozott mennyiségű és minőségű üdítőt választani?

Az üdítők jelentős része sok cukrot tartalmaz, értékes tápanyagokat nem szolgáltatnak szervezetünk számára, ellenben felesleges energiát igen. A rostos gyümölcsleveknél is érdemes körültekintőnek lennünk, mindig olvassuk el figyelmesen az élelmiszeren található címkét és válasszuk azt az italt, melynek magasabb a gyümölcstartalma és lehetőleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Tartsuk szem előtt a mértékletességet az alkohol és a koffeintartalmú italok kapcsán, ugyanis mindkettő esetében érvényesül a vízhajtó hatás. Folyadékszükségletünket nem csak vízivással, hanem táplálkozással is tudjuk fedezni, fogyasszunk lédús gyümölcsöket, zöldségeket, készítsünk belőlük például salátát, de a különböző levesek, főzelékek, mártások is kimondottan alkalmasak erre a célra. A napi folyadékbevitelünket színesebbé tehetjük még tejes italokkal, gyümölcs-, vagy gyógyteákkal.

– Milyen módszerekkel emlékeztethetjük magunkat a rendszeres ivásra?

A szomjúságérzet a vízháztartás egyensúlyban tartásának egyik legfontosabb ingere, nagyon fontos azonban, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag erre és már csak a jelentkező szomjúság miatt fogyasszunk folyadékot. Szervezetünk viszonylag sokára jelez, hogy folyadékra van szüksége, tehát ha már szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy jóval korábban innunk kellett volna. Próbáljuk meg tudatosan kialakítani vízivási szokásainkat, ügyeljünk azok mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktassuk bele a rendszeres folyadékfogyasztást. Manapság rengeteg szuper praktikát, ötletet találhatunk a napi vízbevitel növelésére. Vannak különböző telefonra letölthető applikációk, alkalmazások melyek gondoskodnak arról, hogy emlékeztessenek bennünket egy-egy pohár ital elfogyasztására, de akár magunknak is beállíthatjuk az emlékeztetőt, munka közben ugyanis könnyen feledésbe merül a folyadékfogyasztás fontossága. Ilyenkor, nyáron soha ne induljunk útnak víz nélkül, mindig legyen kéznél nálunk, különösen, ha hosszú útra, nyaralásra indulunk.

Orvosmeteorológia - A koponyeg.hu szerint a fronthatás nem városi legenda, hanem tudományosan bizonyított tény, melyért az időjárás is lehet a felelős. Az időjárás ugyanis akár naponta befolyásolhatja a kedélyállapotunkat, a vérnyomásunkat, a munkába járásunkat, de még a hétvégi szabadidős tevékenységünket is. Kiválthat migrént, vesegörcsöt, ízületi fájdalmakat, de akár a szülést is beindíthatja a kismamáknál. Leggyakoribb a migrén, ami már tizenéves korban, akár a gimnáziumi évek alatt is jelentkezhet. A frontok okozta ízületi fájdalmak viszonylag korán, a 20-as évek elején kezdődhetnek, így egy tévhit, hogy a hideg-, és melegfrontra csak az idősebb korosztály érzékeny. Erősebb fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni, hogy valahogy átvészeljük az adott napot. A frontok alakulásáról érdemes a a Köpönyeg applikációján keresztül tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában