Kiállítás

2022.06.03. 20:20

Mórocz István grafikusművész: Tájlenyomatok című tárlata nyílt meg a Bánhidai Alkotó Házban

A művész pályáját kísérik végig a kiállítás egyes részei.

Veizer-Sugár Gabriella

Kövesdi Mónika és Mórocz István. A művész az alkotó folyamatról beszélt

Forrás: Óra

Fotó: Dallos István

Gyártelepek, végtelen kerítés, kockaépületek. A Bánhidai Alkotó Házban különleges hatást keltettek a kiállítótér sarkában is összekapcsolódó, egymás mellé helyezett alkotások. Mórocz István grafikusművész Tájlenyomatok című tárlatát Kövesdi Mónika művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe pénteken. Kiemelte: a tehetséges művészt a pályája indulásától figyelemmel kíséri. Nagyon sok helyen mutatkozott már be, és 2012-től több díjat nyert grafikáival. Tagja a Tatai Művészeti Iskolának.

A diplomakiállításának anyagával indult ez a fajta tájkészítés, amelynek egyes darabjai láthatóak Bánhidán. Nagyon sajátos ábrázolásmód. Nem szelíd dombokat, hanem ipari, külvárosi, emberek és tevékenységek nélküli tájat láthatunk. Szikáran elmondva, bemutatva, s erre a grafika eszközei tökéletesen alkalmasak. A sokszorosított grafika ugyanis nagyon jól érzékeltetni tudja a roncsolt, kopott felületeket, amelyek a képeken látható elhagyott épületek sajátosságai. Ami különlegessé teszi az a játékosság, hiszen variálható, kevés elemből végtelen hosszúsággal felépíthető világot tár elénk a művész. Egy sajátos zónát, amely építőjátékhoz hasonlatos 

– hangsúlyozta Kövesdi Mónika.

Mórocz István kérdésünkre elmondta: a tradicionális grafikai technikákra épülő új lehetőségeket keresi. Olyan világot próbál létrehozni, amely folyamatosan rendezhető, játékos. Folyamatosan keresi az útját. A járvány óta már megjelennek alkotásain a járművek is, és ezek utalnak az életre, a mozgásra. Műveinek középpontjában az épületek, a kocka-házak állnak.

Elismerések - Mórocz István grafikusművész érdeklődése középpontjában a sokszorosító grafikai technikák állnak. 2014-ben a tatai Kuny Domokos Múzeumban, 2016-ban a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban mutatkozott be. Számos elismerést, ösztöndíjat kapott. Többek között a Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat Rudnay Gyula Ösztöndíja mellett munkáit a Miskolci Grafikai Triennálé MMA-díjával jutalmazták. Nemzetközi művésztelep díjazottja és az Év grafikája díját is elnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában