Relax

2022.06.21. 19:49

Ászanákra ébredt az Öreg-tó a jóga világnapján, felismered képekből a pózokat? (videó)

Fodor Elvira, megyénk egyik népszerű jógaoktatója különleges és díjmentes programmal állt elő: meditációval és relaxálással egybekötött gyakorlásra hívta az érdeklődőket hajnalban a tatai tó partjára, hogy a felkelő nap fényében tudja bemutatni az ászanákat. Világszerte ezen a keddi napon, vagyis június 21-én ünnepeljük a jógát.

Wágner Zsanett

Több mint huszonöten vettek részt a világnapi jógán tegnap, és terítették le jógaszőnyegeiket a Kastély téren

–  Sokféle jógaút létezik. Dzsnyána, Bhakti, Karma, Rádzsa, Hatha jóga. Valójában mindegyik útnak azonos a végcélja. Az elme békességének legfőbb állapota, különbségek nélküli tiszta tudatosság. Én a Hatha jógát gyakorlom – mondja Fodor Elvira, aki szerint a testi gyakorlás nagyobb hangsúlyt kap ebben az irányzatban, ugyanis a fizikai gyakorlatok segítségével igyekszik befolyásolni a tudati történéseket. A vértesszőlősi oktató elsősorban az ászanák (testhelyzetek), pránajáma technikák (légzőgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával segít a finomenergetikai test fejlesztésében, amivel elérhető a tudat kiegyensúlyozott működése.

1.
Melyik ez a jógapóz (vriksászana)?
2.
Hogy nevezik ezt a pózt (hansászana)?
3.
Hogy nevezik ezt az ászanát (garudászana)?
4.
Melyik ez a jógapóz (szukhászana)?
5.
Mi a neve ennek az ászanának (malaszana)?
6.
Melyik ez a jógapóz?

– Például javítja a testtartást, magabiztosságot és önbizalmat ad. Szimmetrikusan erősíti és nyújtja a test izomzatát. Fejleszti az egyensúlyérzéket, megnöveli a kitartását és az akaraterőt, valamint fejleszti a koncentrációs képességet és az érzelmi intelligencia szempontjából is kiváló – sorolja a jógázás előnyeit Elvira, aki Spinning oktatóból vált jógaoktatóvá. Miként fogalmaz, szépen lassan áttért a dinamikus mozgásból a statikusba.

Nagyon népszerűek a jógatáborok- Fodor Elvira jógaoktató tevékenysége sokrétű. Egyebek mellett munkahelyi “Me time” című előadásain keresztül mutatja meg annak az útját, hogyan lehet még inkább ösztönözni a dolgozót az eredményes munkavégzésre. A vértesszőlősi oktató gyermekeknek is tart jógatáborokat Tatán. Az idén már elindult az első turnus, hétfőn. Lapunknak elmondta, a táborok célja elsősorban a felhőtlen jókedv és a minőségi szórakozás. Az egyhetes rendezvény az idén is 28 jógázni vágyó fiatalt vonzott, akikre különböző feladatok várnak a meditációval kapcsolatban. Naponta kétszer 60 perces “tanórán” gyakorolhatnak különböző relaxációs- és légzőgyakorlatokat. Kikapcsolódásként a vármúzeum és a tanösvény vár majd rájuk, de a híres malmok is bizonyára remek apropót szolgáltatnak az élménybeszámolóhoz. A gyerekeket ezenkívül sárkányhajózás és mandala színezés is várja, de lesz barkácsolás és hennát is lehet majd készíteni. – Minden gyermek különleges a maga nemében, és tökéleteset alkot valamiben. Ez a gyermekjóga üzenete – zárja szavait Fodor Elvira.

A jóga életkortól, testalkattól és nemtől független. A vértesszőlősi oktató úgy gondolja, a mai felgyorsult világban egyre nagyobb szükség van a jógára és annak előnyeire.

– Keleten nagyon figyelnek a dolgozók testi és mentális felkészítésére. Csupán egyetlen szék is elég egyes gyakorlatsorhoz – vallja az oktató, majd hozzáteszi: nincs tárgyaló amit pár perc alatt ne lehetne jógateremmé alakítani. Elég hozzá egy szőnyeg és a legfontosabb, saját magunk.

Elvira további terveiről is beszélgettünk. A következő hónapban, júliusban a tatai Öreg-tó közepén tart órákat, korábban már a Fényes Tanösvényen és a környei sóbarlangban is népszerűsítette programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában