Nyár

2022.06.23. 07:00

50 ezer forintotok bánhatja, ha a tilosban fürödtök

A nyár beköszöntével egyre több vízi balesetről lehet hallani - sajnálatos módon az elmúlt hetekben már több halálos eset is történt. A rendőrség ennek apropójából összeállított egy listát, hogy melyek azok a szabályok, amiket minden fürdőzőnek be kell tartania ahhoz, hogy elkerülje a bajt.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szőts István

A nyári hónapok egyik legnagyobb veszélye a természetes vizekhez kötődik. Szinte minden héten olvashatunk híreket vízbe fulladt felnőttekről és gyermekekről. Idén már többen vesztették életüket a Balatonban, a Dunában és különböző bányatavakban, szerencsére azonban megyénkben még nem történt ilyen jellegű tragédia.

Hogy ne is legyen, ezért a megyei rendőr-főkapitányság is kiadott egy tájékoztatót. Ebben kérik, hogy a szabad vizekben való fürdéskor mindenki legyen óvatos. Az egyenruhások közleményükben kiemelték, hogy a biztonságos fürdőzés érdekében fogadják meg tanácsaikat. Ilyen, hogy Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, vagy akár halált is okozhatnak. Gyengén úszóknak azt javasolták, hogy csakis sekély vízben mártózzanak meg.

Csábító a tatai Öreg-tó - Számtalanszor beszámolt lapunk már arról is, hogy a tikkasztó meleg már hétköznap délután is a tatai Öreg-tó partjára csalja az embereket. Színes törölközőkön napozó párok és vidáman pancsoló gyerekek foglalják el az Építők parkja és a Fáklya utca közötti részt. Ám a fürdőzni vágyók többségét a tiltó tábla, és az esetleges büntetés sem rettenti el, pedig akár 50 ezer forintba is kerülhet egy hűsítő csobbanás. Gányai Balázs, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kihangsúlyozta, hogy aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható. Mint mondta, megyénkben visszatérően fogják ellenőrizni az egyenruhások azokat a vízpartokat, ahol egyébként tilos fürdeni.

Mint írták, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes. A szabad vizek mentén csak a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés biztonságos. Aki nem tud úszni, az ne menjen mély vízbe, még felfújható fürdőeszközzel sem! A fürdőzés pedig teli gyomorral sem javasolt. Az úszóeszközök – vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz – használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak.

Hozzátették, hogy a fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy a pancsolókat ne veszélyeztessék. A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

A rendőrök többek között arra is felhívták a figyelmet, hogy mindenki figyelje a viharjelző szolgálat jelzéseit! A hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben! Fontos, hogy gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül! Kiemelték azt is, hogy úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata. S megfontolandó az is, hogy tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül ne használjanak vízibiciklit!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában