Érettségi 2022

2022.05.03. 07:00

Videó: íme a magyar érettségi megoldása - a tatabányai diákok is véleményt mondtak

Tapintani lehetett a feszültséget május 2-án 9 órakor a gimnáziumok környékén. Az érettségizők legnagyobb része azonban megnyugodott a magyar tételek ismertetése után.

Körtvélyfáy Dina

Reggel 9 órakor még tapintani lehetett a feszültséget az Árpád Gimnáziumban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvéyfáy Dina

Csokoládé, szőlőcukor, energiaital is segítette a diákokat abban, hogy a lehető legjobban megoldhassák az idei érettségi feladatsort. Déltől kezdve egyre többen jöttek ki az iskolából, hiszen a kitöltésre rendelkezésre álló idő a többség szerint bőven elég volt. A tatabányai Árpád Gimnáziumnál szinte csak elégedett arcokat láttunk kora délután, a vizsga után.

A középszinten érettségizőknek egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kellett elolvasniuk és megoldaniuk a hozzá tartozó szövegértési feladatokat. A diákok két szövegalkotási feladat közül választhattak a későbbiekben. A memoriterek mellett, illetve ellen érvelhettek, vagy egy iskolai kirándulás időpontjához szólhattak hozzá. A második részben Szabó Magda egy novelláját lehetett elemezni, vagy Janus Pannonius Búcsú Váradtól, illetve Juhász Gyula Várad című költeményét kellett összehasonlítaniuk. 

Polyóka Tamás, az Árpád megbízott igazgatója elmondta, 119 tanulójuk kezdte meg az érettségi vizsgákat hétfőn. A legtöbben a középszint mellett döntöttek, de páran emelt szinten számoltak be tudásukról. Sőt, a megye több intézményéből is érkeztek megírni az emelt szintű feladatsort, mert az Árpád emelt szintű vizsgaközpont. 

Az intézményvezető azt is mondta, már érkezett hozzájuk egy-két visszajelzés a feladatsor kitöltését követően. Mindenki azt mondta, jól sikerült nekik a vizsga, sőt, valaki szerint a felkészítő feladatsorok sokkal nehezebbek voltak, mint az éles megmérettetés. Az emelt szintesek is mosolyogva jöttek ki a teremből és pozitívan értékelték teljesítményüket. 

A 2022-es magyar írásbeli érettségi feladatlapokat Csengeri Mária, a győri Győri SZC Sport és Kreatív Technikum – volt Móra-iskola – igazgatója is kitöltötte, majd részletezte a kisalfold.hu-nak.

Rossz Panka: – Elég jónak érzem, de azért két óra után már teljesen KO voltam. Összességében mégis úgy gondolom, hogy jó lett. Olyan feladatok voltak, amelyekre felkészültünk az iskolában. A verselemzés könnyű volt, a műveltségi rész egy kicsit nehezebb. Az idő abszolút elég volt mindenre, hiszen előbb ki is jöttem. Bízom az ötösben, szerintem meglesz. 

Rossz Panka
Forrás: Dallos István / 24 Óra

Takács Ákos: – Szerintem jól sikerült, annyira nem volt nehéz, mint amire számítottam. A szövegértés könnyű volt, az érvelés, a gyakorlati szövegalkotás kicsit meglepett, de az sem okozott számomra túl nagy nehézséget. Bár a magyar nyelv és irodalom nem egészen áll közel hozzám, sokat gyakoroltam erre a mai megmérettetésre, hogy minél jobban teljesíthessek. 
 

Takács Ákos
Forrás: Dallos István / 24 Óra

Papinoth Blanka: – Nem sikerült rosszul, körülbelül úgy ment, ahogy számítottam rá. Véleményem szerint az idén nem volt olyan nehéz a feladatsor, mint korábban. A novellaelemzésre talán kicsit túl sok idő volt, míg az első feladatrészre kevesebb. Mivel szeretem a magyart, különösebb problémám nem volt vele, az erős négyes azt hiszem, biztosan meglesz. 

Papinoth Blanka
Forrás: Dallos István / 24 Óra


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában