Mentősök napja

2022.05.10. 17:30

"Várom az új kihívásokat" - egy fiatal komáromi mentőtiszt hallgató vallomása

A mentőtiszt hallgatók az alapképzést követően számos irányba orientálódhatnak.

Gál László

Horváth Ákos (balról)mentőtiszt hallgató, munka közben

Forrás: Horváth Ákos

Május 10. a mentősök napja. A komáromi Horváth Ákos a Semmelweis Egyetem hallgatója, mentőtisztnek tanul. Megtudtuk, hogy az alapképzés nyolc félév, ami után számos irányba tudnak a hallgatók orientálódni, úgy mint: vizsgáló mentőtiszt, akik orvosi feladatokat látnak el, de akár helikopteres képzésre is tudnak jelentkezni, ahová Ákos elmondása szerint a kisebb létszám miatt kevesebb az esély a bekerülésre. Ákos még nem választott irányt, jelenleg csak egy cél lebeg a szeme előtt: el kell végezni az alapképzést, aztán majd lehet továbblépni. Mivel édesapja háziorvos, korán eldöntötte, hogy az egészségügyi pályát szeretne majd elhelyezkedni. A hallgatók nagyon hamar belekóstolhatnak a gyakorlatba, hiszen már az első évben  mentőkocsira küldik őket. 

Jó, ha már az elején beleláthatunk a szakmába, hiszen ez a szakma a gyakorlatban mutatja meg a foga fehérjét. 

– vallja a mentőtiszt hallgató. 

Horváth Ákos mentőstiszt hallgató (jobról)
Forrás: Horváth Ákos

Ahogy a munka, úgy a gyakorlat is sokszínű, hiszen a mentőkocsis gyakorlat mellett kórházi feladatokat és betegápolást tanulnak a mentősök. Fontos részét képezi a gyakorlatnak a mentésirányítás is, hiszen számtalanszor kell rádión keresztül olyan pontos információkat közvetíteni, amik alapján életeket menthetnek. 

Az eddigi legizgalmasabb pillanatom az volt, amikor életmentéshez riasztottak. Még mindig borsódzik a hátam, ha eszembe jut. Én ott igaz, csak kívülálló voltam, de csodálattal néztem, hogy a jövőbeli kollégák milyen hidegvérrel, nyugalommal és elszántsággal mentenek emberéletet. Ekkor értettem meg igazán, hogy miről szól ez a szakma és most már várom az újabb és újabb kihívásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában