Elsősegélynyújtás

2022.05.30. 20:04

Újraélesztés, térd­sérülés és kutyatámadás is történt a tatabányai plázában rendezett versenyen

Megyénkből hét iskolai csapat vett részt a Magyar Vöröskereszt ötvenedik elsősegélynyújtó versenyén, melyen elméleti felkészülésre épülő gyakorlati feladatok vártak a fiatalokra.

Wágner Zsanett

Forrás: beküldött

A szakmai megmérettetésen, amelynek a Vértes Center adott otthont, nagy volt a sürgés-forgás. A tatabányai plázában és a komplexum körül többek között vöröskeresztes, vagyis baleseti imitátorok és hazánk legnagyobb humanitárius szervezetének kollégái tüsténkedtek, hogy élethű körülmények között mérkőzzenek meg egymással a megyei csapatok. 

– Szervezetünk számára lényeges ez az alkalom, mert a Magyar Vöröskereszt a társadalmi elsősegélynyújtás gazdája az országban – mondta megnyitóbeszédében Bognár Ferenc, a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke. Szerinte a verseny az egyik formája annak, hogy minél több fiatal elsősegélynyújtási ismeretekhez jusson. Az elnök Hamburgerné Ujvári Irénnel, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatójával együtt ismertette a verseny szabályait. 

– A helyzetgyakorlatok megoldásához összehangolt csapatmunkára és tárgyi tudásra is szükség lesz, amire az elmúlt hónapokban önkéntes pedagógusok készítették fel az indulókat. A mentőszolgálat szakemberei is közreműködnek az esemény lebonyolításában. Közülük került ki a szakmai zsűri – osztották meg a részleteket. 

Ötven éve szerveznek versenyeket - Az elmúlt száznegyven év alatt a Magyar Vöröskereszt az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát. Talán sokan tudják azt is, hogy napjainkban a szervezet legfontosabb feladatai közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése, valamint egy komplex szociális ellátó- és intézményrendszer működtetése, mellyel a legkülönfélébb hátterű embereknek képesek segíteni, legyen szó hajléktalanokról, nélkülözőkről vagy erőszak elszenvedőiről. A Magyar Vöröskereszt 1971 óta szervezi meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, melynek célja az elsősegélynyújtó ismeretek fejlesztése, gyakorlása a fiatalok körében. 

Zigó Anettől, megyei elsősegélynyújtó koordinátortól megtudtuk, hét­állomásos körpályán haladtak végig az ötfős csapatok. Egyebek mellett egy defibrillátoros újraélesztést kellett bemutatni, de térd­sérült is segítségre szorult. Másik helyszínen kábítószer és alkohol befolyása alatt állt a kezelt, de kutyatámadás során megsérült vállon is segíteni kellett. A verseny társszervek közreműködésével jött létre, a katasztrófavédelem és a megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának delegált tagjai tesztsort állítottak össze a diákoknak. 

Ifjúsági kategóriában indultak Komáromból, a Kultsár-szakközépiskolából az „Angyalok”, és Esztergomból, a Dobó Katalin Gimnáziumból a „Hobby olaszok Hainesben”. Az általános iskolások között Esztergomból a „Mancsőrjárat”, Koppánymonostorról a „Vörös vérhold”, Tátról a „Vörös 5-ös”, Tárkányból a „Red team” tanulói versenyeztek, a házigazda város diákjai, a Bárdos-gimnázium Öt harci csigája mellett. Végül ifjúsági kategóriában a Dobó csapata, gyermekkategóriában pedig a Tàti III. Bèla Àlt. Isk. VÖRÖS5ÖS csapata nyert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában