Múltidéző

2022.05.31. 17:32

Retró videó: az év, amikor a komáromi vasútállomást veszélyeztette a Duna

A Duna 1965 júniusában 805 cm-en tetőzött Budapesten. A folyón végigvonuló ár előtte sok településen okozott riadalmat, köztük Komáromban is.

Kemma.hu

Forrás: Nemzeti Filmintézet

1965-ben, addig soha nem látott árhullám vonult le a Dunán, mely mind Ausztria, mind az akkori Cseh-Szlovákia, mind pedig Magyarország területén hatalmas pusztításokat végzett. Házak kerültek víz alá, családok váltak hontalanná. Hazánkban mintegy hét és fél ezer hektár terület került víz alá. A helyzet június 20-ra valamelyest enyhült, de az árvízkárokat csak hosszú idő után tudták orvosolni. 

Komáromban a gát alatti átszivárgás a teherpályaudvart veszélyeztette. A gyors beavatkozás elengedhetetlen volt. A városban azonban szerencsére meg lehetett akadályozni a víz további térhódítását.

Az árvízvédelmi kormánybizottság elnöke, Fehér Lajos látogatást tett a védelmi munkálatoknál. Az elöntéssel fenyegetett földekről a téeszek dolgozói igyekeztek a termést a lehető leggyorsabban betakarítani. Az áradás és a belvizek több mint 130 ezer holdat borítottak el országszerte. Néhányan pedig már csak csónakon tudták kimenteni ingóságaikat.

A magyar partszakasz legnagyobb építkezése a több mint két kilométer hosszú, mohácsi második védőgát volt. A megfeszített küzdelem eredményeként június 20-ra valamelyest enyhült a helyzet, de továbbra is mintegy 40 ezren, vízügyi dolgozók, honvédségi alakulatok, gépek ezreinek bevetésével harcolnak az ár ellen, végig a magyar Duna szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában