Évforduló

2022.04.06. 17:30

Retró ételek újragondolásával is ünnepelték a tatabányai KERI születésnapját

Negyvenöt éve kezdődött az oktatás a KERI-ben, azaz a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolában. Az intézmény egy hetes programmal, versenyekkel, gálával és retró ételek újragondolásával emlékezik az indulásra.

Sugár Gabi

Miközben a cukrászok, szakácsok az oktatótermekben serénykedtek, az intézmény aulájában zajlott a pincér verseny. Almási Dorina Tímea Siófokról érkezett. Mikroport segítségével volt hallható, hogy mit készít. A salátájában pitypang is volt, amelyet a többi sokszínű zöldséggel együtt flambírozott, majd tálalt fel. Minden mozdulatát feszülten figyelte a zsűri és az érdeklődők. A leendő pincérnek még bor dekantálásában, azaz a palackban fellelhető üledékek leválasztásában is jeleskednie kellett. 

Amíg sercegett a serpenyő, bekopogtattunk a szakácsokhoz. Negyvenöt évvel ezelőtti hagyományos retró menüsort kellett újragondolniuk. Elképesztő finom illatok fogadtak. A lebbencsleves, a paradicsomos káposzta sertéssülttel és a rizsfelfújt a fiataloknak köszönhetően például burgonyakrém leves lett zeller pürével töltött raviolival, vagy készítettek paradicsom és káposzta textúrákat toros sertésszűzzel, s desszertként bortésztában sütött tejberizs-galuskát is tálaltak házi mentamártással, meleg gyümölcsraguval. Konyhastúdióban éreztük magunkat, ahol öröm volt látni a különböző textúrákat, a formákat és a színeket a tányérokon. A fiatalok nagy figyelemmel és gyakorlott mozdulatokkal dolgoztak. Két adagnyi ételt tálaltak fel. 

A szakácsok után a cukrászok következtek. Ebben a konyhában a túrós lepény és modern változata, a túrós lepény pohárkrém készült. Melegedtek a krémek, készültek a karamellizált cukorformák, s poharakba töltötték az édes falatokat. A turisztikai versenyre érkezők egy másik teremben adtak számot tudásukról. A feladatuk az volt, hogy dolgozzák ki egy külföldi csoport egyhetes hazai programját. Ehhez kapcsolódott idegen nyelvű bemutató is. 

Patakiné Slezák Ágnes, az intézmény igazgatója elmondta: hétfőn nyelvi versennyel kezdődött a 45 éves intézmény programsorozata. Mesék világa címmel érdekes előadásokat hallhattak, sokan még be is öltöztek. Másnap Nemes Nagy Ágnes 100, és Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója tiszteletére verseket olvastak fel az aulában. A szerdai versenyre az ország különböző pontjáról csaknem ötven diák érkezett. Schmidt Csaba, a TSC kancellárja nyitotta meg, s a megmérettetések következő napján Pákozdi Szabolcs, a TSC főigazgatója indítja el a kereskedők versenyét. Különböző termékeket kell ma csomagolni és ajándékkosarat készíteni a versenyzőknek. 

Az ünnepi program pénteken gálával zárul, amelynek díszvendége az intézmény egykori tanulója, Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat elnöke, a Toman életmódprogram megalkotója, a népszerű Cápák című televíziós műsor egyik befektetője. Ekkor tálalják majd fel a KERI szülinapi banántortáját is, a Kádár kockát. 

Kitárult a világ a tanulók számára Patakiné Slezák Ágnes 1982-től dolgozik az intézményben, 2011-től igazgatóként. –Az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment át a hivatásunk, ez a szakma – mondta lapunknak. - Ma már sokkal szélesebb az a tudás, amelyet át kell adni a gyerekeknek. Akkor még nem duálisnak hívtuk, de a gyakorlati és az elméleti képzések aránya már akkor is megvolt. Csak nagyobb cégeknél, ma már sok esetben kisebb éttermekben helyezkednek el a diákok. Mégis sok konyhai eszköz, gép segíti a munkájukat, hiszen a technikai feltételek is jelentősen változtak. Változtak az ételsorok, izgalmas, látványos tányérokat kell felszolgálni. Kitágult a világ a tanulóink számára. Talán azokra a tanítványaimra vagyok a legbüszkébb, akik később a kollégáim lettek. S jó érzés, hogy rengeteg volt tanítványom hozza ide a gyermekét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában