Haltelepítés

2022.04.20. 16:45

Csukák költöztek a Duna szőnyi, a neszmélyi és a táti mellékágaiba

A Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek Szövetsége ritka lehetőségként jutott az 1500 kilogramm egynyaras ragadozóhoz.

Kemma.hu

Forrás: KEMHESZ

Schmidt-Kovács Bence, a Komárom-Esztergom megyei Horgászegyesületek Szövetségének szakmai igazgatója elárulta: az egynyaras csukákat a szőnyi, a neszmélyi és a táti Duna-szakasz mellékágaiba telepítették, a három mellékág között egyenlő arányban szétosztva. Az álló, illetve lassan folydogáló holtágakat kedvelő halak a kezdeti fél-egy kilós súlyukról őszre 2-2,5 kilós példánnyá gyarapodhatnak és felejthetetlen fogási élményt kínáltak a horgászoknak. KEMHESZ ritka lehetőségként jutott az 1500 kilogramm egynyaras csukához.

A KEMHESZ fontos feladata, hogy biztosítsa és óvja a kezelésben lévő természetes vizek halállományának sokszínűségét. Ez az oka annak, hogy az őshonos, telepíthető fajták közül igyekszik mindegyiket beszerezni és telepíteni.

A csuka nemes hal, magyarországi rekordja 20,47 kilogramm (Forrás: KEMHESZ)

A csuka áldozatára lesből, takarásból támad, a zsákmányt nem üldözi, ha elvétette, hagyja elmenni. Gyomornedve olyan erős, hogy a lenyelt acélhorgot is képes lebontani, megemészteni. Húsa kiválóan alkalmas halászlék készítéséhez. Megsütve tűzdelik vagy töltik, és népszerű a húsából készített pörkölt vagy a káposztás csuka is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában