Mundarttag ötödszörre

2022.03.14. 08:27

Tradicionális társasjáték is előkerült a csolnokiak a német nemzetiségi ünnepén

W. P.

Forrás: Fotó: Schmidt István

Ötödik alkalommal rendezte meg a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat a magyarországi német nyelvjárások napját, vagyis a Mundarttagot, melyen Szax László elnök, majd Kolonics Péterné polgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki méltatta a községi és a nemzetiségi önkormányzatok jó kapcsolatát is. A nap háziasszonya Hárs Gyuláné pedagógus, a helyi nemzetiségi önkormányzat tagja volt, aki előbb a nyelvjárásokról beszélt, majd a helyi, illetve a dági, dorogi, esztergomi és sárisápi vendégek közreműködésével különböző használati tárgyakat mutattak be.

A résztvevők megtekintették felvételről a két évvel ezelőtti alkalmon előadott színdarabot, majd az ebéd után egy társasjátékot is kipróbáltak. Kolonics Péterné elmondta, hogy a Mundarttag, illetve a helyi sváb diskurzuscsoport találkozói mind azt a célt szolgálják, hogy megőrizzék a településen beszélt nyelvjárást. Érdekességként azt is elárulta, hogy a környékbeli településeken élők német dia­lektusa más, ennek oka, hogy különböző német területekről érkeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában