Interjú

2022.02.01. 07:23

Komáromot és annak fejlődését dicsérte Szijjártó Péter

Ismét szülővárosába látogatott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszterrel a komáromi városháza dísztermében beszélgettünk a többi között a közelgő választásokról, Komárom fejlődéséről és az ipari parkot érintő beruházásokról.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: KKM

Fotó: Király Márton

Komáromba látogatott a napokban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter ezúttal a felújított Csillagerődöt tekintette meg, a Monostori erődben pedig politikai aktivistákkal találkozott és beszédet mondott. Ezt követően a 24 Órának és a Kemma.hu-nak adott interjút a polgármesteri hivatal dísztermében. Beszélt Komárom jelentős fejlődéséről, az elektromosautó-ipar fontosságáról, és arról, miképp támogatják a felvidéki magyarokat. Szóba került az orosz–ukrán konfliktus is, amellyel kapcsolatban higgadtságra intette és a békés tárgyalások folytatására kérte az orosz és amerikai vezetőket.

– Szinte hazajár Komáromba. Ezúttal milyen célból érkezett? 

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és dr. Molnár Attila polgármester hívtak meg, hogy jöjjek el megnézni a Csillagerődöt. Aki a gyerekkorát itt töltötte – akárcsak én –, és emlékszik arra, hogy nézett ki a város akkoriban, talán sokkal jobban tudja értékelni az itteni fejlesztéseket, mint aki először látja. 

Még emlékszem arra, hogy nézett ki az erőd gyerekkoromban, ezért mindenképpen szerettem volna megtapasztalni, milyen eredménye lett ennek a komoly állami, kulturális beruházásnak. 

Ha már itt jártam, akkor találkoztam a környékbeli polgármesterekkel, képviselőkkel, aktivistákkal, akikkel az előttünk álló időszak tétjéről beszélgettünk, arról, hogy a következő parlamenti választáson hazánk hosszú távú jövője fog eldőlni. 

– Ahogy említette, áprilisban parlamenti választás lesz. Hogyan látja a választókerület országgyűlési képviselőjének, Czunyiné dr. Bertalan Juditnak a munkáját? 

– Ha valaki ránézett a városra mondjuk nyolc évvel ezelőtt, és ránéz most, látja, hogy zongorázni lehet a különbséget. A világ elektromosautó-iparának legjelentősebb vállalatai közül több is itt, Komáromban telepedett le, a Dunán új híd épült, megújultak a sportlétesítmények, és számos infrastrukturális beruházás valósult meg. Ez mind azt mutatja, hogy Judit jól képviseli a választókerületet, és a polgármesterekkel, képviselőkkel együttműködve ki tudott járni minden támogatást az országgyűlésben. Ha Komárom és térsége folytatni szeretné az eddigi ütemnek megfelelő, lendületes fejlődést, akkor nagyon remélem, hogy bizalmat szavaznak neki. Úgy vélem, ezt igazán nem szabad veszni hagyni. 

– A napokban jelentették be, hogy Esztergomban és térségében Erős Gábor korábbi világtornákon részt vevő játékvezető lesz az országgyűlési képviselőjelölt. Alpolgármesteri munkájával szolgált rá a bizalomra? 

– Örülök, hogy Erős Gábor indul, szurkoltam, hogy ő lehessen a jelöltünk. Régóta ismerem és jó embernek tartom őt. Korábban Fidesz-frakcióvezetőként, utána pedig alpolgármesterként is olyan teljesítményt nyújtott, ami alapján megérdemli, hogy indulhasson, valamint képviselhesse Esztergomot és térségét a parlamentben. Szerintem vele jó esélyünk van, és remélem, hogy Komárom-Esztergom megye minden választókerületében nyernek a jelöltjeink. 

– Várható további cégek betelepülése, fejlesztése Komáromban, illetve a megye ipari parkjaiban? 

– Számos beruházási tárgyalás zajlik jelenleg is, részben újak létrehozásáról, részben pedig a már meglévők bővítéséről. A magyar gazdaság tartóoszlopa az autóipar, annak is egyre inkább az elektromos változata. A globális autóipar ugyanis hatalmas, forradalmi jellegű változáson megy át, amivel a hagyományos meghajtás helyét teljes egészében átveszi az elektromos meghajtás. Ez azt is jelenti, hogy azon országok, térségek lesznek a következő korszak nyertesei, amelyek minél több ilyen típusú beruházást magukhoz tudnak vonzani. Komáromban az SK Innovation és a BYD, Tatabányán a Doosan jelenléte egyértelműen mutatja, hogy az elektromos alapra átálló autóipar beruházásai nagy örömmel jönnek a térségbe. 

Reméli, hogy a megye minden választókerületében nyernek a jelöltjeik

Forrás: Király Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium

– Több lakosnak a mai napig félelmei vannak az SK Innovation akkumulátorgyárával kapcsolatban, ezeket a hangokat a nemrég történt kisebb üzemzavar is erősítette. Mit lehet tenni a kételyek eloszlatása érdekében? 

– Az ilyen aggodalmakat komolyan kell venni, mert mindenki aggódik a saját lakókörnyezete, a gyerekei, a szülei egészsége miatt. Megértem ezeket a hangokat. Emlékszem arra, amikor már Győrben laktunk, és az Audi odatelepült. Akkor is több volt a kétség, mint az öröm, mert mindenki nagyon félt attól, hogy történni fog valami. Ennek ma már több évtizede, és a győriek ma már kifejezetten büszkék arra, hogy a világ legnagyobb autóipari motorgyára ott van a városukban. Nyilvánvaló a félelem egy elektromosakkumulátor-gyár kapcsán is, hiszen veszélyes anyagokkal dolgoznak, bonyolult műszaki folyamatok zajlanak. 

A komáromiak mégis nyugodtak lehetnek: minden egyes ilyen üzem felépítése során a lehető legszigorúbb műszaki és biztonsági követelményeknek kell eleget tenni, amit független hatóságok nagyon alaposan és szigorúan ellenőriznek. 

Az említett üzemzavart is gyorsan el tudták hárítani, és biztosították a gyártás szabályszerű folytatását. Ráadásul az elektromos akkumulátorok gyártása egy zárt rendszerben zajlik, tehát sokszorosan túl van biztosítva a gyártási folyamat. Így, ha az ember nem érzelmi alapon nézi a dolgot – amit még egyszer mondom, megértek – hanem hideg fejjel, racionálisan, akkor tudhatja, hogy nem lesz baj. 

Bízik a tárgyalások sikerében - Szijjártó Pétert az orosz–ukrán határról érkező, nem túl megnyugtató hírekről is kérdeztük, valamint arról, elképzelhető-e fegyveres konfliktus a térségünkben. – Nagyon remélem, hogy nem. Mi közép-európaiak világosan értjük a történelmet. Amikor a keleti és nyugati nagyhatalmak konfliktusba keveredtek egymással, akkor mi mindig vesztettünk. Ezért is szorgalmazzuk azt, hogy higgadtan, közvetlenül tárgyaljanak egymással az oroszok és az amerikaiak. Örülünk, hogy a két elnök már kétszer is tárgyalt, most pedig a két külügyminiszter is. Arra kérjük őket, folytassák a megbeszéléseket, mert nekünk nem kell még egy ilyen konfliktus. Abból csak rosszul jöhetünk ki. 

– Az itteni tapasztalatokat figyelembe veszik-e az új, Fejér megyei gyár építésénél is? 

– Természetesen. Az SK Innovationnek két nagy gyára van már Komáromban. Sok tapasztalat felhalmozódott a kivitelezés, a tervezés és a gyártás elindítása során. Ezeket az iváncsai beruházásnál mind figyelembe fogják venni. A fejlesztés 680 milliárd forintos értéket képvisel, tehát a hazai gazdaságtörténet valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházása valósul meg Iváncsán. Abban pedig, hogy ezt az üzemet Magyarországon valósítják meg, hatalmas szerepe van Komáromnak, a komáromiaknak. Amennyiben az SK nem szerzett volna olyan jó tapasztalatokat, akkor ezt a projektet a világ egy másik országába vitték volna el. Komárom és a komáromiak joggal lehetnek büszkék magukra, mert nekik is nagyban köszönhető, hogy a tavalyi év elején bejelenthettük a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházását. 

– Az észak-komáromi Jókai Színház nehéz helyzetbe került a járványhelyzet alatt. Támogatja a magyar kormány őket vagy más felvidéki kulturális intézményeket? 

– A Komáromi Jókai és a kassai Thália Színházat is támogatja a magyar kormány. De nemcsak a színházat, hanem az egyetemet, a futballklubot és a Csemadokot is segítjük Észak-Komáromban annak érdekében, hogy a magyarság meg tudja őrizni a nemzeti, kulturális és vallási identitását. A mi kormányunk mindig is figyelt arra, hogy támogassa a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket. Felhagytunk azzal a korábbi gyakorlattal, amely szerint Budapestről mondták meg, mi a jó nekik. 

Mi megkérdezzük az adott területen élő közösséget, hogy mire van szükségük, és azt az erőnknek, lehetőségeinknek megfelelően próbáljuk megtenni. Természetes, hogy a felvidéki magyarság kulturális, vallási és sportéletét a jövőben is támogatni fogjuk. 

– Korábban nyilatkozta, átgondolandó lenne, hogy újraindítsák a vasúti közlekedést a két Komárom között. Megvalósulhat ez? 

– Nagyon szerettem volna, ha megvalósul, sokat tárgyaltam erről szlovák kollégáimmal. Közel is voltunk a megegyezéshez, de jött a Covid, valamint a határzárak, ami el is vitte az ügyet. Amit el tudtunk érni az az, hogy van buszközlekedés a két város között, amelyet ráadásul elektromos jármű biztosít. Ez sem rossz, de szeretném, ha a vasút ügyét újra elő tudnánk venni, amikor az élet még inkább visszakerül a normális kerékvágásba. A legészszerűbben úgy lehetne kivitelezni, ha egy, már meglévő járat, ami Komáromba vagy Észak-Komáromba érkezik, továbbhaladna, összeköttetést biztosítva így a két város között. Ez racionális, és a komáromiaknak nemcsak érzelmileg, de a gyakorlatban is fontos kérdés lenne, így remélem, hogy sikert tudunk elérni. 

– Már a negyedik oltás kérdése is felmerült. Két Pfizerrel a Szputnyikkal oltottak számára is kinyílik majd a világ? 

– Természetes, hogy az ember bosszús, ha korlátozzák a szabad mozgásában, szerintem inkorrekt is egyébként. Azzal, hogy a harmadik és negyedik oltásból az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinát vesz fel az ember, az utazási problémák is megoldódhatnak. Én magam is Szputnyikkal oltattam be magam. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy ez az oltóanyag kiválóan teljesít, egyes értékelések szerint a Magyarországon használt oltóanyagok közül a legjobb. A legkorrektebb, amit biztosan el tudunk mondani az az, hogy egyik hazánkban alkalmazott oltás sem rosszabb a másiknál. Tehát megérte orosz és kínai oltóanyagot is vásárolni, mert ezekkel be tudtuk oltani a magyar embereket, amikor a nyugati oltások még nem álltak rendelkezésre. 

Az európai szabályok rögzítik, hogy az uniós tagállamok veszélyhelyzetben hozhatnak döntést nemzeti hatáskörben oltóanyag-jóváhagyásról. Tehát mi az európai szabályok szerint jártunk el akkor, amikor a hatóságok engedélyezték a Szputnyikot és a Sinopharmot. 

Érdekes, hogy amikor nyugat-európai politikusokkal négyszemközt beszélek, akkor mindenki elismeri, hogy az orosz vakcina egyértelműen az egyik legjobb. Senki nem kételkedik az orosz tudományos közeg minőségében, de nyilvánosan a liberális mainstreamtől való félelem miatt nem merik felvállalni ezt a véleményüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában