Elválaszthatatlanok

2022.02.03. 11:44

Babér, a tatai jógás kutya a nyugalom és a béke nagymestere

Van, aki nagyon szeret jógázni, és van, aki kutyázni. Első hallásra úgy tűnik, hogy ezek összeegyeztethetetlen elfoglaltságok. Egy tatai hölgy azonban bebizonyította, hogy lehet a kettőt egyszerre is művelni.

Wágner Zsanett

Pápai Veronika és Babér

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A barokk hangulatú kisváros egyik jógastúdiójában jártunk, a buszállomás közelében. A várakozásokkal ellentétben egészen szokatlan eleme is van Pápai Veronika óráinak: egy négylábú.

Babér nyugalmat és békességet áraszt

– Babér is kap jógaszőnyeget – nevet fel Veronika, miután kettejük közös történetének meséjébe kezd. – Természetesen ő nem az ászanák (vagyis a jógapózok) mestere, egészen más feladata van. Ha szükségét érzi, mint valamilyen terápiás kutya, a vendég mellé kuporodik – mondta Veronika, aki szerint kutyája hatalmas nyugalmat és békességet árasztó jelenléte mára az óra nélkülözhetetlen eleme. Veronika kutyás családban nőtt fel. A családi fotók között alig akad, amin legalább egy csahos ne szerepelne. Ebből adódóan a tatai jógaoktató napestig tudna mesélni az állattartás előnyeiről, főleg hogy Babéron kívül Gesztenye és Levendula is várja otthon.

Ha jóga, akkor Babér sem maradhat kiForrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Hat évet ugrunk vissza az időben, amikor - barátnője unszolására - megismerkedett az Ashtanga jógával. Megküzdött a gyakorlatokkal, de sikerült elsajátítani az udzsájit, vagyis a szűkített toroklégzés alapjait. Később a hozzá kapcsolódó filozófiát is, aminek köszönhetően alapjaiban változott meg Veronika élete. Jöttek a képzések, a jóga Hatha irányzata és egy példakép, Malik Tóth István. Istók közbenjárásával legutóbb két évvel ezelőtt járt Veronika Dél-Indiában.

Tábort is szeretne szervezni

– A jógaszőnyeg szabadság és biztonság számomra, sokkal több mint egy fizikai gyakorlatsor. Ennek ellenére igénybe veszi a test minden izmát, miközben mentális egészség nyerhető általa  – hangzott az összefoglaló.

Veronika ezután kezdte ötvözni két szerelmét: a jógázást és a kutyázást. A mai napig nagyon színes programokkal népszerűsíti a kutyás jóga ötletét. Például Varga Réka kutyatrénerrel tartottak workshopot az Öreg-tó Club Hotelben, ahol húsz kutya-gazda páros “vizsgázott”. Veronika szerint sikerült elérniük a célt, a minőségi kikapcsolódást. A rendezvény sikerén felbuzdulva továbbgondolásra érdemes volt az ötlet és megfogalmazódott egy tábor gondolata. A debütálás meghozta számukra a várva várt sikert és folytatódik.

Veronikának a jógaszőnyeg szabadságot és biztonságot ad Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

– Tervezünk nyári tábort Tatán. Február közepén pedig egy Tálka találkát, amelynek keretében minden gazdi elkészítheti egyedi kerámia tálkáját a kutyájának, vagy cicájának, szakemberek segítségével. Budapestről érkezik két nagyon kedves ember, Filkor Anett és Dévai Kartal, akik első szóra örömmel álltak a kezdeményezés mellé – hívta fel a figyelmet Veronika. A találkozónak nem is lehetne alkalmasabb helyszínt találni a Kossuth téri Állatpatikánál. A közösségi térként is funkcionáló helyiségben, amelyet Veronika és Babér együtt üzemeltet.

Babér aktív részese a jógaóráknak Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában