Gyászhír

2022.01.27. 08:14

Elhunyt Fódi János karmester, a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége

Munkásságát számos díjjal is elismerték, életművével kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, a Josef-Gungl-emlékérmet és a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is.

W. P.

Forrás: beküldött

88 éves korában elhunyt Fódi János, a méltán híres karmester, aki több mint ötven évig volt a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége. Fódi János 1933-ban született a Veszprém megyei Tósokberéden. 1949-ben nyert felvételt a veszprémi gimnáziumba, ahol klarinéttal kezdte meg zenei tanulmányait. Később a zeneművészeti karvezetőképzőt és a zenetanárképzőt is elvégezte. A csolnoki zeneiskolában 1963-tól tanított, nyugdíjazásáig pedig az intézmény vezetője is volt. 1963-tól 2007-ig a Csolnoki Fúvószenekart vezényelte, mellette 1988-tól mintegy nyolc éven át a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekart is vezette. Fódi János 2015-ben vonult nyugdíjba. 

Fódi János munkásságát számos díjjal is elismerték, többek között életművével 2002-ben kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, négy évvel később a Josef-Gungl-emlékérmet. 2006. december 18-án pedig átvehette a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is.

Fódi János 1963-tól 2007-ig vezényelte a Csolnoki Fúvószenekart (Forrás: beküldött)


 

Címkék#gyászhír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában