Elismerés

2021.12.12. 11:42

Tata és Komárom is büszke lehet: két épület is Nívódíjat kapott

A 18 tagú Bíráló Bizottság részletes dokumentáció és helyszíni bejárások alapján döntött a díjakról.

Kemma.hu

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021-ben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az alapítók és csatlakozó szervezetek nevében és felhatalmazásukkal.  A díjakat az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetége) ünnepi közgyűlésén, csütörtök délelőtt adták át, a Lechner Ödön-díjakkal és a szakma több további fontos elismerésével együtt, számolt be a magyarepitok.hu

Az ünnepségen sor került a Magyar Építész Kamara által alapított, Sándy Gyula különdíj átadására is, amely minden évben a tervezőkkel való kiemelkedő kivitelezői együttműködésért jár. Az elismerést Dr. Hajnóczi Péter és Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara elnöke és alelnöke nyújtotta át Dobosy Gáborné főmérnöknek, a ZÁÉV Zrt. által kivitelezett Nívódíj nyertes tatai Esterházy-kastély műemlékegyüttes rekonstrukcióján elvégzett, kiemelkedő projekt vezetői munkájáért.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége,
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. 22 pályamű érkezett, mely kiegészült egy, az előző évben a járványügyi intézkedések miatt nem látogatható épülettel, így összesen 23 pályázat került elbírálásra. Egyedül mezőgazdasági építmény kategóriában nem érkezett pályázat.

Komárom-Esztergom megyéből két épület nyerte el a díjat. A Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában a tatai Esterházy-kastély műemlékegyüttes, amelynek építtetője a  NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. volt, és amelyet 2021-en adtak át. A felújítás a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramon belül valósult meg.

Az épületegyüttest az M Építész Iroda Kft. tervezte, és a Laterex Építő Zrt., a B&G Építő és Üzemeltető Kft. és a Primofor Építő és Üzemeltető Kft. volt a generálkivitelező

A Közlekedési létesítmény kategóriában díjat kapott a Magyarországot és Szlovákiát összekötő új Duna híd, a Monostori híd is, amely magyar-szlovák közös projekt révén valósult meg. Építtetője a NIF Zrt. és a Slovenska Správa Ciest (Bratislava). A híd tervezői a Pont-Terv Zrt. és a DOPRAVOPROJEKT, a.s. (Bratislava), lebonyolító: Komáromi Híd Mérnök Konzorcium FŐBER Zrt., UTIBER Kft., az OVIBER Kft., a VIA-PONTIS Kft. és az ESP Consult s.r.o. 

A két Komáromot összekötő új hidat 2020 nyarán adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában