műemlék

2021.05.25. 19:49

Eredeti pompájában látogatható a tatai Esterházy-kastély

A Nemzeti Kastélyprogram keretein belül a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában, a magyar kormány által biztosított hazai, valamint az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően újult meg a tatai Esterházy-kastély főépülete és parkja. A tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése című projekt 1,5 milliárd uniós és 900 millió forintos hazai forrásból valósult meg.

Petrik József

Bencsik János, Gulyás Gergely, Glázer Tamás, dr. Virág Zoltán és Michl József vágták át a szalagot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A korhűen rekonstruált kastélyt – amely szerdától látogatható – kedden dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője nyitotta meg. Az esemény részt vett még többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is. A rendezvény házigazdája Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt. Francesca Esterházy Blackwell, az utolsó Tatán élt gróf , Esterházy Miklós lánya videóüzenetben köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

Glázer Tamás egyebek mellett arról szólt, hogy az Öreg-tó partján álló barokk műemlék sokévnyi kutató-, tervező-, és felújítási munkát követően nyerte vissza régi pompáját. A diplomáciatörténetileg is jelentős épületegyüttes, amely fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, ma kulturális és közösségi térként várja a látogatókat.

A miniszteri biztos, dr. Virág Zsolt azt emelte ki, hogy a 25 éve bezárt épületegyüttes most fenntartható turisztikai attrakcióként működhet újra.

Bencsik János úgy fogalmazott, hogy ez az épület a talentumokról, a közösségépítésről, a békességszerzésről szól, és egyben a kultúra üzenete is, hiszen a barokk kisváros ékköve lehet.

 

Gulyás Gergely egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a felújítással fél éve már elkészültek, de a járványügyi szabályok betartása mellett most nyithatók meg a kapui.

– A kastély megújításával tartoztunk Tatának, a kultúránknak, a történelmünknek – mondta. – Büszkék lehetünk arra, hogy elkészült és méltó módon képviseli az összefogás sikerét Tatán. Miközben nem csak az épület, hanem annak küldetése is megújult.

Az ünnepi beszédeket követően átvágták a kastély bejáratánál a nemzetiszínű szalagot, majd Michl József polgármester mondott pohárköszöntőt. Ez követően a vendégek egy rövid kastélybejáráson vehettek részt.

Új szolgáltatások a kastélyban

A kastélyban A Béke szigete elnevezésű interaktív elemekkel gazdagított tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. De betekintést nyerhetünk a kastély diplomáciatörténeti jelentőségébe is, hiszen az esterházyak korában számos rangos találkozónak adott otthont az épület. A barokk kastélyban nemcsak a műemlékvédelmi helyreállítás és a kulturális tartalomfejlesztés történt, de ismét alkalmassá vált nemzetközi színvonalú rendezvények befogadására. A kiállítási és a rendezvényterek egymástól függetlenül is funkcionálhatnak, külön lépcsőházzal megközelíthetők. A múzeumshop és a kávézó enteriőrjében az új funkciónak megfelelően a kortárs design érvényesül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában