Útdíj kisokos

2021.12.30. 18:59

Melyik megyei és mennyi matrica kell az M1-esen? - itt a hivatalos válasz

Januártól sokaknak 2 helyett 3 megyei matricát kell váltaniuk, ha az M1-esen a főváros felé közlekednének. És akiknek 2 kell, azoknak sem az a 2, mint eddig. De hogy lehet ez?

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tatabánya-Óváros lehajtó a határ. Januártól azoknak, akik ennél távolabbról autóznának Budapestre, 2 helyett 3 megyei matricát kell megvásárolniuk: egy Komárom-Esztergom, egy Fejér és egy Pest megyeit. Csak így ingázhatnak majd az M1-esen.

A kalamajkát az új Szárliget csomópont okozza, ami nevében ugyan egy Komárom-Esztergom megyei település nevét viseli, területileg azonban Fejér megyéhez tartozik. A többletköltség éves szinten csupán negyed tank benzin ára, érdemes azonban időben tájékozódni, honnan melyik és mennyi matricát kell vásárolnunk ahhoz, hogy elkerüljük a bírságot. A Kemma.hu csomópontokra lebontva utánajárt, kinek és milyen matricára lesz szüksége.

A NÚSZ-tól megtudtuk, hogy pontosan melyik lehajtótól melyik matrica és meddig érvényes. Eszerint a Tatabánya-Centrum, a Tata/Környe, a Komárom/Kisbér csomópontot csak a Komárom-Esztergom megyei matricával lehet igénybe venni. Aki ezeken a csomópontokon hajtanak fel a főváros felé, azoknak Budapestig 3 darab megyei matricára van szükségük, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyeire.

Az Ács/Bábolna csomópontot Győr-Moson-Sopron megyei e-matricával is igénybe lehet venni, míg a Tatabánya-Óváros csomópontot (~56-os km) a Fejér megyeivel is.

A vonatkozó rendelet szerint az M1-es autópályát a Pest megyei e-matricával a Budapest, városhatár (7-es km) és a Bicske csomópont, a Fejér megyei e-matricával a Herceghalom és a Tatabánya-Óváros között lehet használni. A Komárom-Esztergom megyei e-matricával a szárligeti csomópont és az M1-M19 csomópont (112-es kilométer) között, a Győr-Moson-Sopron megyei e-matricával pedig a bábolnai csomópont  és Hegyeshalom, országhatár (~171-es km) között lehet igénybe venni.

Az az autós, aki Budapest felől ment az M1-es autópályán és Tatabánya-Óváros csomópontban hajtott le (mindkét irányban érvényes), annak elegendő volt idáig is egy Pest és egy Fejér megyei e-matrica és ez 2022-ben is elegendő lesz ezen az útvonalon.

Az ok a Szárliget csomópont - Korábban a bicskei volt az egyetlen Fejér megyéhez tartozó lehajtó az M1-es autópályán, így az autópályán gyakorlatilag összeért a komárom-esztergomi és Pest megyei matrica érvényességi szakasza. A Magyar Közlönyben december 22-én jelent meg a friss szabályozás. De a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján is olvasható, hogy január 1-jétől a Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as kilométerszelvénynél lévő Szárliget-csomópont és a 112-esnél lévő M1-M19 csomópont (Győrszentiván) között lesz érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában