Helyi közélet

2021.12.18. 09:31

Kerékpár gurult az eredményes diákok karácsonyfája alá Oroszlányban

A Magyar Nemzeti Levéltár pályázatán a diákok őseik hagyományait ismerhették meg. A legeredményesebbeket biciklivel jutalmazták.

Sugár Gabriella

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Ősök – bányász hősök címmel hirdetett pályázatot iskolásoknak a Magyar Nemzeti Levéltár az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A projekt lezárult, Oroszlányban három kerékpárt adtak át a legeredményesebb diákoknak. 

 Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket a Bányász Klub és Rendezvényházban. Elmondta: korábban vetette fel néhány képviselőtársával együtt a pályázat gondolatát. Lehetőséget szerettek volna biztosítani a bányász hagyományokkal rendelkező városok tanulóinak, hogy bemutathassák: miként éltek, dolgoztak őseik. Pályázni lehetett családfakutatással, esszékkel, novellákkal, kisfilmekkel, videóval vagy képzőművészeti alkotásokkal. A pályaművek célja az volt, hogy feldolgozzák a családi bányásztörténeteket. Oroszlány ebben a versengésben kimagaslóan jó eredményt ért el. 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Hárman vehettek át fődíjat: egy-egy gyönyörű, fekete kerékpárt. Czunyiné dr. Bertalan Judit mellett személyesen gratulált a fiataloknak Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Lazók Zoltán polgármester és Torma Lajos, a Bányász Szakszervezet Oroszlányi Szervezetének vezetője. Járfás Lili, Vida Janka és Vágvölgyi Zsófia karácsonyfája alá gurul majd be a kétkerekű  jutalom.

Oroszlányból tíz pályamű érkezett, a három fődíjas mellett apró ajándékot kapott Balázs Bíborka, Bene Szidónia, Kőhalmi Barbara Anna, Richter Adrienn és Török Judith Dalma mellett a Levéltári vájárok és a Krípörök csapata is. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: kétszáz pályaművet küldtek be a fiatalok. A legifjabbak rajzoltak, az idősebbek tartalmas információkkal gazdag esszéket írtak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában