Karácsony

2021.12.14. 16:56

Idén is beengedték az angyalokat a megyei svábok Várgesztesen

Hetedik alkalommal szervezték meg december 11-én Várgesztesen a megyei Christkindl találkozót, melyet 2015-ben a Német Nemzetiségi Önkormányzat hívott életre.

Kemma.hu

Forrás: vargesztes.hu

Bár a tavalyi évben a pandémia miatt személyesen nem tudták megtartani a hagyományos Christkindl találkozót Várgesztesen, az önkormányzat az online térben, négy csoport részvételével tartott virtuális találkozót. Ebben az évben azonban szerencsére személyesen, több település részvételével tudták megtartani az eseményt – tudtuk meg a vertessomló.hu oldaláról.

A hetedik találkozót a várgesztesi óvodások németül előadott Betlehemes játéka, a Krippenspil nyitotta, majd érkeztek a vértessomlói, tarjáni, vértestolnai iskolások. Az előadások témája minden esetben megegyezett, ennek ellenére soksínű, izgalmas előadásokat lehetett látni. Mind a szöveg, a  kiejtés, dallam, viselet és előadásmód különbözött egymástól az előadások során, ami azt mutatja, hogy az egymástól távolabb élő svábok között is kisebb-nagyobb különbségek vannak.

Az eseményen a nagy múlttal rendelkező Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör tagjai is megjelentek, Saltzer Géza karnagy vezetésével és Kovács Dániel harmonika kíséretével. A dalkör régi magyar és sváb karácsonyi énekekkel teremtettek idilli hangulatot az eseményen. Ezután időutazásban volt részük a jelenlévőknek, ami alatt megismerhették, hogy is zajlott ez a hagyomány a régi időkben, amikor még sokkal nagyobb jelentőséggel bírt a Christkindlik megjelenése az otthonok előtt. Akkor régen, miután beengedték őket a családfő előhozta a rejtekhelyről a karácsonyfát, és azzal vezette be a christkindlizőket az otthonokba, akik vitték magukkal a család gyermekeinek szánt ajándékokat.

Pillmann József elnök elmondta: nagy örömel tölti el az, hogy az eltelt évek során kiderült, hogy Várgesztesen és a szomszédos Vértessomlón kívül, más településeken is őrzik a hagyományt. Tarján és Vértestolna is visszatérő vendég, az eseményen.

Karácsonyi énekes népszokás A sváb hagyományok szerint a településeken Szenteste iskoláskorú gyerekek járnak házról-házra, és német nyelven adják elő Jézus születésének történetét verses, énekes formában. A Christkindl, az angyalok, Mihály, Gábriel, Szűz Mária és Szent József korhű ruházatban járják ezen a napon a falut és kérnek bebocsáttatást, hogy előadják műsorukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában