Helyi közélet

2021.12.18. 10:49

Héregről vitték haza a fényt a megye otthonaiba

Megérkezett a betlehemi békeláng. A szeretet szimbólumát hét éve a héregi katolikus templomból viszik haza a megyeiek, hogy karácsony este bevilágítsa otthonaikat.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A héregi Szent László katolikus templomban Cserteg István, a békelángátadó ünnepségek házigazdája köszöntötte a megye különböző pontjáról érkezőket. A ceremónia előtt a helyi általános iskolások betlehemes játékát, az óvodások és a helyi zenekar műsorát hallhatták az érkezők.

Nieszner József, Héreg polgármestere köszöntőjében elmondta: minden időben szükségünk van a békére és a szeretetre, amelyre az advent időszaka még ráerősít. Héreg hetedik éve látja vendégül azokat, akik elsők között szeretnék otthonukba, falvaikba vinni a lángot.

Ötödik éve a Vértes Agorája közreműködésével a Szlovák Cserkészszövetség tagjai hozzák a tüzet Héregre. Kiemelte: a szeretet és a béke hírnökei, akik hazaviszik a lángot. Szabó Zoltán plébános hozzátette: e jelkép Krisztus teste is, amely beragyogja az ünnepet. 

Vlacsuha Krisztián, a Szlovák Cserkészszövetség Köbölkútról érkezett tagja mesélt a láng útjáról. A „Betlehemi Békeláng” mozgalom 1986-ban indult, s azóta minden évben advent kezdetén a betlehemi örökmécsről egy erre kiválasztott gyermek gyújtja meg a lángot. Az idén egy izraeli kislány segítségével gyúlt ki a fény, amely Bécsbe került, ahol az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten vették át a környező országok. A szlovák szövetség tagjainak közreműködésével innen hazánkba, s megyénkben elsőként Héregre hozták. 

A béke lángja a héregi templomban szervezett szertartáson a házigazdák mécsesében gyulladt ki elsőként, majd sorban érkeztek Vlacsuha Krisztiánhoz a megyei települések képviselői, hogy a lángot a családok hazavihessék otthonaikba. Tizenhárom településen és tucatnyi héregi otthonban gyulladhat fel ezután a szeretet lángja.

A békeláng a megyeközpontba vasárnap érkezik. A fénylő betlehemi láng jelenléte összeköti a világ különböző pontjain élő családokat, elmélyítve a várakozás meghittségét, s emlékeztetve az általa hordozott üzenetre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában