Az ünnep lényege

2021.12.19. 14:01

Advent igazi értékeire figyelmeztet és önvizsgálatra buzdít a tatabányai plébános

A készülődés, a várakozás időszaka nem mindig a nyugalomról szól. Gedő Attilával, címzetes esperessel, a bánhidai Szent Mihály templom plébánosa advent igazi értékeiről mesélt.

Sugár Gabriella

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az ajándékok összeállítása, a családi fészek felkészítése az ünnepre gyakran nagyobb hangsúlyt kap, mint a lelki rákészülés. Gedő Attila címzetes esperes, a tatabányai Szent Mihály templom plébánosa az advent igazi értékeit vette sorra így, a karácsony előtti időszakban.

– Mi az advent lényege? 

– Az advent szó a latin adventus Domini kifejezésre utal, amely annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet Urát.

– Ma már a várakozásnak állandó kelléke a koszorú.

– Igen, az újkor adventi szimbólumának számít az adventi koszorú. A fenyőágakból font koszorúra elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapjára utal. Három gyertya lila, amely a bűnbánat színe, és egy rózsaszín. Ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az Úrjövet már közel van. A pirkadat előtt, hagyományosan hat órakor bemutatott szentmisék, az úgynevezett rorate misék, az adventi időszak liturgikus sajátosságának számítanak.

– Manapság sokaknak rohanással, ajándékok beszerzésével, túlmunkákkal telik ez az időszak. Ön is így látja?

– A keresztény ember számára az adventi időszak, ami egyben az esztendő utolsó hónapja is, nem az egész éves elmaradás behozatalát, önmagunk utolérését jelenti, hanem sokkal inkább azt, hogy felkészüljünk egy találkozásra, megtisztítsuk lelkünket az érkező Isten befogadására. Ezekben a hetekben megpróbálunk a lényegre figyelni, a lelkünket előtérbe helyezni és a a hajszolt életvitelből a tempót visszavenni. A keresztény ember elcsendesedik, önvizsgálatot tart. A keresztény világ Jézus születését várja. Fontos, hogy át tudjuk élni minden évben újra és újra, hogy érkezik hozzánk valaki, aki meg akarja újítani életünket. Várjuk úgy Jézus eljövetelét, hogy ki tudjuk mondani teljes reménységgel és bizonyossággal: Marana tha, jöjj el Uram! Az adventi időszak végén pedig megtisztulva, gyermeki hittel tudjuk hirdetni szent karácsony éjszakáján: Emmánuel, Velünk az Isten!

A betlehemi békelángot az idén is a héregi katolikus templomból viszik haza a megyeiek, hogy karácsony este bevilágítsa otthonaikat (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

A plébánia több ünnepre hangoló programmal várta a híveket. 

– Plébániáink közösségeivel, a családokkal nagy készületben vagyunk. Adventi koszorú készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, bábjátékkal, pásztorjáték próbákkal, karácsonyi koncertekkel közösen készültünk, hogy idén is átélhessük a karácsony ünnepét. Istentől megáldott karácsonyi ünnepeket kívánok településünk lakóinak, a testvértelepülések lakóinak, minden keresztény testvéremnek határon innen és túl, hívőnek, nem hívőnek egyaránt, az ünnepek alatt ügyeletben dolgozóknak és minden jó szándékú embernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában