Jubileum

2021.12.06. 13:14

Harminc éve ropja rendületlenül a vértessomlói tánccsoport (videó)

Kemma.hu

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport kerek évfordulós programját tavaly elsodorta a járvány, az idén fergeteges gálaműsorral ünnepeltek.

Forrás: Beküldött

Az általános iskola tornacsarnokában szervezték meg a jubileumi ünnepséget. Ott volt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Igó István polgármester, valamint a nemzetiségi önkormányzat képviselői. Somlóiné Máhr Zsuzsanna, a tánccsoport vezetője köszöntötte a vendégeket. Kiemelte: a pandémia ellenére is optimistán tekintenek a jövő elé, és a táncosok a nyitás után hatalmas lelkesedéssel folytatták a próbákat.

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport kerek évfordulós programját tavaly elsodorta a járvány, az idén fergeteges gálaműsorral ünnepeltek. Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook

Szólt a tánccsoport történetéről is: 1990-ben, a dalkör megalakulása után néhány szülő felkereste Krupánszki Lajosné, Marika nénit, hogy tanítsa meg táncolni a gyerekeket egy anyák napi előadásra. A műsor nagyon jól sikerült, a gyerekek szívesen vettek részt a próbákon, így sok szülői segítséggel és az önkormányzat támogatásával megalakult az egyesület. Hamarosan nagyobbak is csatlakoztak hozzájuk, így már két korcsoporttal működtek.

A repertoár gyorsan bővült.

Akkoriban a népviselet nagy részét a faluban élő idős emberektől kapták. A táncosok a mai napig nem csupán hordják, hanem viselik a népviseletet. Néhányan a születésnapi rendezvényen is az eredeti, régi darabokban álltak színpadra.

Kitüntetettek

A táncosok eredményei mögött nagyon sok munka áll. Éppen ezért Somlóiné Máhr Zsuzsanna, a közösség vezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatja munkájukat, fellépéseiket. Kiemelte Bőhm Gergelyt és Somlói Györgyöt. Gergő az alapítás óta aktív táncos, György egy évvel később csatlakozott hozzájuk, és hosszú évek óta a csoport művészeti vezetője.

Ajándékot és a köszönet virágait vehette át Ruckenbrot-­Bőhm Lívia, az egyesület előző elnöke, aki pályázati bevételekkel gyarapította az egyesület büdzséjét, Kaszap-Nagy Rita és Könyvesné Beutl Anita, akik alelnökként segítették az egyesület munkáját. Kaszap-Nagy Rita hosszú évekig a gyermek- és ifjúsági csoport művészeti vezetője is volt.

Az egyesület több tagja tánc­oktatói minősítést szerzett. Hangsúlyt fektetnek a minőségi táncoktatásra, az utánpótlás nevelésére. A tánccsoport tagjai helyi és környékbeli rendezvényeken is gyakran lépnek fel. Határainkon túl is ismerik őket.

Legrangosabb eredményeik közé tartozik a Pilisvörösvári Néptánc Fesztivál bronz minősítése, a népviseletükért odaítélt különdíj, a Gyermek Néptánc Fesztivál első helyezése, a Forgórózsa Fesztivál ezüst minősítése, és részesei lehettek a vértessomlói sváb lakodalmas színpadra állításának.

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport kerek évfordulós programját tavaly elsodorta a járvány, az idén fergeteges gálaműsorral ünnepeltek. Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook

Az elmúlt évtizedekben cserélődtek a táncosok, de az egyesület megalapításakor kitűzött célok azóta is változatlanok: a népviseletük, hagyományaik, táncaik megőrzése és a jövő generációinak való átadása, az örömszerzés és az együtt töltött idő boldog megélése. Erről tettek tanúbizonyságot Krüpl Vilmosnak, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjének köszöntője után négy korosztályban a somlói táncosok és a kecskédi vendég tánccsoport. Valamennyien fantasztikus koreográfiákkal léptek színre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában