Oltás a gyereknek? Harmadik vakcina? – tiszta vizet öntött a pohárba az esztergomi orvos

Tombol a Covid negyedi hulláma, egyre magasabb a napi új fertőzöttek száma. Dr. Bense Tamás esztergomi családorvost kérdeztük az oltásról.

F. M.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Ripost

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet, hogy az oltás beadásával könnyebben megállítható ez a folyamat, érvényes ez a harmadik oltás felvételére is. Dr. Bense Tamás esztergomi háziorvost kérdeztük ennek kapcsán olyan témákban, amely sokakat érdekel jelenleg.

Mit ad nekünk a harmadik oltás?

– A Lancet orvosi szaklapban jelent meg egy tanulmány egy RNS-típusú vizsgálatról ennek kapcsán. Eszerint nagyszámú beteganyagon tesztelték, hogy mi a különbség a két, illetve három oltást kapott emberek közt. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a három oltással rendelkezők 90 százalékkal kisebb eséllyel kerültek kórházba, illetve kisebb eséllyel volt szövődményük fertőzés esetén, szemben a két vakcinát kapott páciensekkel.

De én átestem a Covidon, van ellenanyagom, az nem elég?

Bense doktor szerint természetesen nem hagyható figyelmen kívül az, aki átesett a Covidon, ám ez is rejt kockázatot magában.

– Az igaz, hogy aki elkapta a vírust, magas ellenanyag-számmal rendelkezik. Ám azt már nem lehet tudni, pontosan meddig tart ki ez a magas ellenanyagszint – mondta. Az orvos szerint tehát az a biztos, ha a harmadik oltás felvétele mellett döntünk.

Kell a koktél?

Javaslatok szólnak arról, hogy lehetőleg vegyítsük az oltásokat. Azaz az első két, egyforma vakcina után harmadik alkalommal egy másikat kérjen, ám Bense doktor szerint ez nem ennyire egyszerű.

– Van olyan vakcina, amit bárkinek javaslok, én ezt jolly joker vakcinának hívom. Emellett a legfontosabb, hogy mindenki a háziorvosával vagy az oltóorvossal konzultáljon, mit kapjon harmadik oltásként.

Kinek kell a harmadik oltás?

– Úgy gondolom, hogy az egészségügyben és az önkormányzatokon dolgozóknak, illetve azoknak, akiknek szoros kontaktja van más emberekkel a napi munkája során. Fontos még az időseknek és a krónikus betegeknek is kiemelten fontos, a szövődmények elkerülése végett. És persze mindenki másnak is a járvány megfékezése érdekében – mondta el az orvos.

Mikor kell tesztelni a gyereket?

Bense doktor elmondta, hogy az utóbbi időben jelentős számú gyerek kapott el valamilyen légúti megbetegedést, amely idén hosszabb ideig tartott a kicsiknél. Mint hozzátette, szűkebb hazánkban véletlenszerűen ugyan találtak covidos gyerekeket, de az esetek többségében másfajta légúti vírus volt jelen. hozzátette azonban, hogy sokan estek át úgy a Covidon a mostani hullámban is, hogy észre sem vették, de nem árt résen lenni.

– Ha három napon túl lázas a gyerek, elesett állapotban van, fájlalja a mellkasát, váladékozik a szeme, esetleg laza széklet tapasztalható, érdemes tesztelni a kicsit. Azt azért elmondhatom, hogy a 12 éven felüli gyerekek körében sok az érintett, így a szülőket csak bíztatni tudom az oltás beadására az ő esetükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában