mártírok

2021.10.07. 07:00

Táncos műsorral emlékeztek az aradi vértanúkra Tatabányán

Megyénkben több településen is ünnepségeket tartottak a 172 évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkra emlékezve. Az 1848-as szabadságharc hőseinek emlékműveinél, kopjafáinál gyertyákat gyújtottak és koszorúkat helyeztek el.

Sugár Gabi

Tatabányán a Népház Show Formációs Tánc Egyesület adott műsort

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az Aradi vértanúk terén szerveztek ünnepséget Cs. Kiss Ernő népi iparművész által készített kopjafáknál. Magyar zászló fogta körbe az emlékművet, szemben az emlékezés virágai, koszorúi mellett sorakoztak fel a megye, valamint a város vezetői.

A Népház Show Formációs Tánc Egyesület koreográfiája után Lusztig Péter alpolgármester mondott ünnepi beszédet. „Ilyenkor ősszel, amikor a természet is a lassú elmúlást, a halált idézi, azokra a szabadságharcainkra kell emlékeznünk, amelyeknek sikerei bár örök nyomot hagytak történelmünkben, bukással és véres megtorlással zárultak. Az sem nyújt vigaszt, de érdemes megemlíteni, hogy olyan birodalmakkal szemben maradtunk alul, amelyek ma már nem léteznek” – kezdte ünnepi gondolatait.

Tatabányán a Népház Show Formációs Tánc Egyesület adott műsort (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Boldizsár Tamás, az Operettszínház művészének dala után a kopjafák felett védnökséget vállaló civil szervezetek, intézmények helyezték el koszorúikat, majd Bencsik János, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, és Schmidt Csaba, a Tatabányai Szakképzési Centrum kancellárja után pártok és az emlékezők is elhelyezték virágaikat.

Az Aradi vértanúk terén Bencsik János országgyűlési képviselő (jobbra) is koszorúzott (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában