történelem

2021.10.24. 06:46

Felvonulással is tiszteleg Tata a városi '56-os események előtt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján több megemlékezést is tartanak a városban.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az ünnep előestéjén 2021. október 22-én pénteken, 18 órakor ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak az Öreg-tó partján lévő kopjafánál, majd október 23-án szombaton 9 órakor ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással emlékezett 1956 eseményeire Tata a Május 1. úti körforgalomnál található 1956-os emlékműnél. A helyszínen beszédet mondott Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Michl József polgármester és Bátki Piroska diákpolgármester. Közreműködik: Jenei Márta, Turek Miklós színművész, a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai Tagintézményének Kodály Kórusa és népi énekesei valamint a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével.

A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, október 26-án kedden, 15 órától „Ifjú hősök vérén szerzett szabadság” címmel tartják a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulásunkat, mely a következő emlékhelyeket ejti útba:

  • Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,
  • Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,
  • Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,
  • Tópart – 1956-os kopjafa,
  • Kodály tér – Hősök emlékműve,
  • Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla,
  • Baji út – 1956-os emlékkő.
  • A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő lesz majd. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás hagyományosan itt tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt. Ünnepi beszédet mond: Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője.

    A felvonuláson közreműködik Petrozsényi Eszter színművész, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, a Peron Music Foundation Zeneműkiadó és Tehetséggondozó Alapítvány növendékei, valamint tatai diákok. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja a résztvevőket. A menethez az útvonal bármely pontján lehet csatlakozni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában