szabálytalanságok

2021.10.09. 13:46

Ellenőrzés a Duna neszmélyi mellékágán: illegális horgászbeállókat bontottak el

A közelmúltban a Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs bevonásával ellenőrzést tartott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Duna neszmélyi mellékágán, ahol az elmúlt években több gazdátlan, rossz állapotú úszóművet azonosítottak – számolt be az igazgatóság a közösségi oldalán.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

Németh József igazgató tájékoztatása szerint az ellenőrzés megkezdése előtt húsz úszóműhelyet tartottak nyilván, melyből háromnak nem ismerték a tulajdonosát, kettő további létesítmény tulajdonosa ugyan rendelkezett engedéllyel, csakhogy az említett személyek időközben elhunytak. Ezeken kívül négy folyamatban levő úszómű kihelyezéséről tudnak, egy engedély nélkül kihelyezett létesítményről van tudomásuk, a többi tíz úszómű tulajdonosa pedig rendelkezik vízfelület-használati megállapodással.

Tapasztalták, hogy a tulajdonos részére előírt névtáblát nem minden esetben helyezték fel az úszóműre. Akkor van probléma, ha valaki illegálisan teszi ki a fürdőhajót, úszódokkot, úszóműállást vagy egyéb létesítményt, és így is kívánja használni a későbbiekben. Mivel a mellékág vízfelülete állami tulajdonban van és az ÉDUVIZIG a vagyonkezelője, így minden kihelyezéshez szükség van vízfelület-használati bérleti megállapodásra.

Megtudtuk, hogy utólagos legalizálásra is van lehetőség: ilyenkor a tulajdonosnak tervet kell készíttetnie az úszóműről, majd azt engedélyeztetni kell, később megpályáztatják az általa kívánt helyet. Ha a pályázat eredményesen zárul, akkor az igazgatósággal meg lehet kötni a vízfelület-használati megállapodást.

Horgászbeállók

Múlt év végén a Neszmélyi-mellékág mentén található parti horgászbeállókat is ellenőrizték, a tulajdonosok pedig felszólítást is kaptak az építmények lebontására. A megadott határidőig a tulajdonosok nem cselekedtek, ezért az év elején a tatai szakaszmérnökség a halőrök jelenlétében elvégezte a munkát. Ismert tulajdonos esetén a költségeket áthárítják, egyébként az igazgatóság saját költségvetésének a terhére bontja el az illegális létesítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában