elismerés

2021.10.27. 17:30

Családi hagyomány a tűzoltás a kitüntetett süttői édesanya életében

A közelmúltban Szent Flórián-emlékéremmel tüntették ki Zhoreláné Asztalos Erikát, a Süttői Önkéntes Tűzoltó Egyesület titkárát, aki alkalom adtán a pályázatok megírása és a számlák kezelése mellett férfi társaival együtt oltja el a tüzet, valamint számolja fel a károkat.

Walczer Patrik

A közelmúltban emlékéremmel tüntették ki Zhoreláné Asztalos Erikát, a Süttői Önkéntes Tűzoltó Egyesület titkárát, aki néha társaival együtt oltja a tüzet.

Forrás: Süttői Önkéntes Tűzoltó Egyesület/Facebook

Zhoreláné Asztalos Erika 1992-ben nyolcadik osztályos diákként vett részt az első tűzoltóversenyén: a kesztölci megmérettetésen második helyet értek el a süttői lánycsapattal.

– Nálunk családi hagyomány az önkénteskedés, hiszen két testvérem is tagja a szervezetünknek. Nagybátyám, Baranyai Róbert volt az egyesület korábbi parancsnoka, az ő biztatására összeszerveztük a lánycsapatot, melynek Kerék István, mostani parancsnokunk lett a vezetője. Akkoriban sokat edzettünk, minden évben eredményesen szerepeltünk a járási versenyen – mondta.

Süttőn 1996-tól kezdve rendeztek baráti tűzoltóversenyeket: kezdetben öt-hat csapat vett részt, a későbbi években, megyénkből, Tolna megyéből, Felvidékről, Németországból és Svájcból is érkezett delegáció. Női és férfi felnőtt, valamint ifjúsági csapatok is megmérettették magukat.

– Az első versenyen az 1910-ben Süttő számára gyártott tűzoltószekerünkről mutattunk be egy bemutatószerelést. Jó érzéssel tölt el, hogy megőrizhetjük azt a több mint százéves, és még ma is működőképes járművet, amelyet az elődeinktől örököltünk – vélekedett. Zhoreláné Asztalos Erika hivatalosan 1996. január 1-jén lépett be az egyesületbe. Sokat segített az akkori elnöknek, Eck Lászlónak, majd néhány évvel később átvette az ő feladatait. Azóta a vezetőség tagja, emellett ellátja a titkári feladatokat is.

Rizst szórnak az ifjú párra

Több évtized elteltével is lelkiismeretesen végzi a papírmunkát, elkészíti a tagnyilvántartásokat, kezeli a számlákat, sőt a felszerelések felülvizsgálatát is ő szervezi meg. A pályázati anyagokat Nothart Péter elnökkel állítják össze. Nemcsak titkárként, hanem tűzoltóként is lehet rá számítani. Korábban férfi társaival közösen avatkozott be egy istállóban, ahol öngyulladás miatt csaptak fel a lángok, de avartüzeknél is szerszámot ragadott.

– A Patakmalom utcában nőttem fel, ahol kilenc-tíz tűzoltó élt. Riasztás esetén Kerék István hozta az autót, mi pedig a hátsó kisúton elindultunk és ott csatlakoztunk hozzá. A régi lánycsapatból egyébként hárman-négyen léptünk be az egyesületbe – idézte fel.

Igazi összetartó társaságként jellemezte a süttői önkéntes tűzoltókat, hiszen az egyesület tagjai a házasságkötések alkalmával meglepik egymást.

Örömünnep, ha valaki férjhez megy vagy megnősül. Ilyenkor kimegyünk a templom vagy a községháza elé, ahol tömlővel sorfalat állunk vagy éppen rizst szórunk az ifjú párra

– jegyezte meg.

Új szertárt terveznek

Zhoreláné Asztalos Erika szerint a tűzoltói, a versenyzői és a titkári feladatok is egyformán változatosak és kellően izgalmasak. A pályázatok megírását is szereti, ha elakad, akkor vezetőtársai is segítenek neki. Mindennél fontosabbnak tartja a biztonságos munkavégzést, így kifejezetten motiválja, ha a belügyminisztériumi pályázatokon keresztül korszerű, megfelelő eszközöket szerezhetnek be.

– Mindig van valami, ami még hiányzik. Gondolkodunk a ruházat megújításán is, nagy álmunk egy új szertár építése. Az eszközfejlesztésen túl szeretnénk újra baráti tűzoltóversenyeket rendezni – szögezte le.

A süttői egyesület titkára azt is elárulta, hogy férje a Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, így az ottani szervezet életében is jelen van. Lányuk, Csenge pedig utóbbi egyesület tagja.

– Mindemellett a tatabányai Coloplast Hungary Kft.-nél dolgozom minőségbiztosítási asszisztensként. Mivel elvégeztem a negyvenórás alapfokú tűzoltóképzést, így a vállalatnál létesítményi tűzoltó is vagyok. Külső gyakorlatokra is járunk: volt olyan, hogy egy égő lépcsőn kellett lemennünk, ahol egy lángoló tálcát kellett eloltanunk – árulta el.

Elismeréseket is kapott

Zhoreláné Asztalos Erika korábban megkapta a 10, illetve a 20 évnyi, a tűzoltóság berkein belül eltöltött esztendő után járó szolgálati jeleket. Meglepték már egy Szent Flóriánt ábrázoló szoborral is. Rendkívül büszke a Szent Flórián-emlékérmére, melyet a Magyar Tűzoltó Szövetség idei elismerésátadó ünnepségén érdemelt ki.

Kerék Istvántól megtudtuk, hogy a vezetőségi tagok és a többi tűzoltó egyhangú döntése nyomán terjesztették fel az egyesület titkárát a díjra.

– Először nem is akartam elmenni az átadóra, de utólag biztosan megbántam volna, ha kihagyom a rendezvényt. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés nem csak az én érdemem, hiszen a társaim nélkül nem kaphattam volna meg. Az ilyen pillanatokból meríthet erőt az ember. Itt szeretném megköszönni a családom és a tűzoltóbajtársaim támogatását, áldozatos munkáját – mondta.

A süttői egyesület titkára szeretné, ha tovább fejleszthetnék az eszközállományukat, továbbá ápolhatnák elődeik hagyományait. Emellett társaival együtt reméli, hogy sikerül megszólítaniuk a fiatalokat, akik a jövőben akár tevékenyen szerepet vállalnának a szervezet életében.

Aktív egyesület

A találkozó alkalmával Kerék István parancsnok elmondta, hogy az 1878-ban alakult egyesület jogfolytonosság révén megszakítás nélkül működik. 2003. június 21-én ünnepelték fennállásuk 125. évfordulóját, amelyet nagyszabású tűzoltóversennyel kötöttek egybe. A süttői önkéntes lánglovagok egyébként többször jártak már külföldön, a Felvidéken, Perbetén, Németországban és Svájcban is versenyeztek. A községi önkormányzat támogatással járul hozzá a működési költségeikhez, a jó kapcsolat jegyében a tűzoltók részt vesznek a helyi rendezvényeken is. Minden évben pályáznak a Belügyminisztériumnál, de a Magyar Falu Programban is sikerrel jártak, ahol 2 millió forint értékben gyorsbeavatkozót nyertek. Néhány évvel ezelőtt járműállományuk egy Franciaországból érkezett Renault tűzoltóautóval bővült, az ajándékba kapott kocsira szeretnének tartályt felszerelni. Jó a kapcsolatuk az esztergomi hivatásos kollégákkal, a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, a megyei tűzoltószövetséggel, illetve a környékbeli önkéntesekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában