találkozó

2021.09.09. 06:51

Tatán alakult meg a megye ifjú gazdáit összefogó kör

Az összefogás célja az, hogy párbeszédet alakítson ki a különböző generációkból származó agrárgazdálkodást birtoklók és a szakmai szervezetek között.

Raffael Veronika

Az összefogás célja az, hogy párbeszédet alakítson ki a különböző generációkból származó agrárgazdálkodást birtoklók és a szakmai szervezetek között.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A megye ifjú gazdái gyűltek össze a tatai Gottwald Hotelben, hogy megalakítsák az Ifjú Gazdák Komárom-Esztergom Megyei Gazdakörét. Az eseményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a megyei gazdakörök szövetsége rendezte.

Az országban minden megyében megalakulnak a régiók fiatal gazdáit összefogó körök, tél elején pedig szeretnék megrendezni az Ifjú Gazdák Kongresszusát is – derült ki a fórumon, melyet dr. Balogh Zoltán, a NAK helyi elnöke nyitott meg. Ezt követően Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke elmondta, az összefogás célja az, hogy párbeszédet alakítson ki a különböző generációkból származó agrárgazdálkodást birtoklók és a szakmai szervezetek között.

Hozzátette, ebben a felgyorsult világban olyan változásnak vannak kitéve a gazdák, melyben felkészültnek kell lenniük egy hatalmas gazdasági versenyben. Mind az országos és mind a megyei gazdakörök azon dolgoznak, hogy a folyamatosan változó körülmények ellenére a fiatal agrárgazdálkodást működtetőket bevonják az együtt gondolkodásba. A több évtizede ezen a területen munkálkodó szakemberek szeretnék kikérni az ifjak véleményét, és céljaikat együttes erővel meghatározni, hiszen a világ változásaival kapcsolatban a fiatalok képesek a leghatékonyabban adaptálódni.

Az esemény Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárának, valamint a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnökének tájékoztatása révén alkalmat nyújtott arra is, hogy az összegyűltek a már futó és a jövőbeli agrártámogatásokról informálódjanak. Elmondta: a pályázatok célja az agrárium versenyképességének, fenntarthatóságának és fejlődésének elősegítése. A jövőben a Vidékfejlesztési Program egyik legjelentősebb pályázati csomagja fog megjelenni, amely magába foglalja az agrár-környezetgazdálkodást, az ökológiai gazdálkodásokat és az őshonos állatok tartásának támogatását is. Beruházás alapú támogatásokra is lehet majd pályázni.

A szakmabeli fiataloknak dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára adott tájékoztatást a foglalkozáskörüket is érintő jogszabályi változásokról és azok következményeiről. Előadásában a földtörvény változásairól és a gazdaságátadás jelenlegi és jövőbeli gyakorlatáról számolt be.

Az újonnan megalakult Ifjú Gazdák Megyei Gazdaköre negyven fiatal gazdálkodóból áll. Elnöknek jelölték az esztergomi Hámory Áron Ottót, négygyermekes családi gazdálkodót. Négy alelnökkel kezdik meg működésüket, a posztra Nagy Melindát, homoktövis-, és feketebodza-ültetvény gazdát, Körmendi Márton mangalicatenyésztőt, a bokodi Szente Viktor családi gazdálkodót, és Szivek Péter kesztölci borászt jelölték. A tagokat javarészt fiatalok alkotják, akik olyan családi gazdaságokat vezetnek, vagy vesznek majd át a jövőben, melyek több évtizedes fennállásuk révén most jutnak el a nemzedékváltásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában