nyílt nap

2021.09.07. 14:04

Oroszlán Szonját is lenyűgözték a dióspusztai ménes fiatal lovai (Fotók)

Nyílt napot tartottak a dióspusztai angol telivér ménesben. A nap látványossága a yearlingek, vagyis a fiatal lovak bemutatása volt, melyet Oroszlán Szonja is megtekintett.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Mr. Bean, Safranek, Akkoris, Brahms. Jogos a kérdés: mi lehet közös bennük? A kreatív nevek mind egy-egy fiatal lovat takarnak, amelyeket a nemrégiben tartott nyílt napon mutattak be az érdeklődőknek. Sok kisgyermekes család is érkezett, a gyerekek megbűvölten szemlélték a mutatós, már fiatalon is hatalmas állatokat.

A lovakat árverés útján lehetett megvásárolni, másfél millió forinttól lehetett rájuk licitálni. Egyes lovak esetében bérlésre is volt lehetőség. A résztvevők katalógust kaptak a bemutató előtt, amelyben harminc fiatal ló szerepelt. Ebben adatok szerepeltek az eladásra kínált lovakról, felmenőikről és azok eredményeiről.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztán angol telivéreket tenyészt, céljuk, hogy lovaik a versenypályán érjenek el sikereket. Lovaik közül Esti fény Magyar Derby és Kincsem-díjas, Lili Hazafi-díjas, Kancadíjas, második a Magyar Derbyn. Emellett Cirfandli az év lova lett, Arktisz pedig Alagi-díjas lett, az Osztrák Derbyn pedig második. Legutóbbi sikerüket Shy Boynak köszönhetik, az állattal ugyanis ebben az esztendőben sikerült megnyerni a Magyar Derbyt.

Az eseményre Oroszlán Szonja színésznő is ellátogatott a Baileys Horse Feeds csapatának kíséretében. Lapunknak elmondta, nagy állatbarát, saját lova is van, a 24 éves Dani, aki ugyan nem volt soha versenyló, de bevezette őt a lovas világba.

– A Baileys Horse Feeds gárdája ismertetett meg a lóversenyekkel, amelyek nagyon megtetszettek – mondta Oroszlán Szonja. – Most pedig megragadom az alkalmat, hogy megnézhessem a „babákat”. Nem vásárlási szándékkal érkeztem, csak nézelődöm, de nagyon beszippant ez a világ, így egyszer talán vásárlóként érkezem. Versenyzésre sem gondoltam még, de nincs kizárva, bármi lehet. Oroszlán Szonja azt is elárulta, korábban még nem járt Dióspusztán, de hallott már a bábolnai ménesről. Hozzátette, nagyon szépnek tartja a környezetet.

A bemutató végén nem csupán licitálni lehetett, hanem az egész birtokot körbejárni, a lovakat pedig testközelből is meg lehetett szemlélni, simogatni.

Évente 28–30 csikójuk születik

Dióspuszta a hazai angol telivér tenyésztés utolsó bástyája. Feladatuk a versenylovak tenyésztése, versenyeztetése és a magántulajdonban lévő kancák panziós kiszolgálása. A ménes évről évre 40–45 saját kancával tenyészt. Jelenleg már a tenyészkancák 70 százaléka import, amelyek nyugat-európai színvonalú pedigrével rendelkeznek. A saját csikólétszám általában évi 28–30. A ménesben yearling korig nevelkednek a lovak, majd innen kerülnek a tréningpályákra saját idomításban, illetve értékesítés vagy bérbeadás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában