felújítás

2021.09.18. 13:22

Látványos videó: leemelték a tatai Kapucinus templom tornyát

Szeptember 18-án leemelték a tatai Kapucinus templom tornyát. A torony egy pontos másolatát fogják elkészíteni, amely szerkezete még időtállóbb lesz.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Tata város

A város közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">számolt be arról, hogy sikeresen leemelték a a Kapucinus templom tornyát. Mint írják, a Magyar Kapucinus Delegáció, mint a tatai Kapucinus templom tulajdonosa, idén januárban kezdte meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását.

Hozzáteszik, hogy a kivitelezési munkák jelenleg a sekrestye feletti részen zajlanak, ahol a huszártorony is található. A tetőszerkezet legsúlyosabb hibája ezen a részen a huszártorony és az utólag applikált tetők összeépítése révén keletkezett. A tetőfedés csomópontjainak hibái, a kilenc tetősík csatlakozási vonalaiban lévő, megoldatlan és vegyes állapotú vápák problémái számtalan beázást eredményeztek, ezek nyomán pedig megindult a faanyag biológiai károsodása.

Kiemelik, hogy a ő tartóelemeket és a zsindelyezést is cserélni kell, ami állványzatról sokkal veszélyesebb, körülményesebb és költségesebb lenne. Mivel a torony két ellentétes sarkán lévő oszlop van a legkritikusabb állapotban, a cserét szinte a levegőben kellene megoldani. A torony felső részét ezért szeptember 18-án egyben leemelték.

Ahogy írják, a kiterjedt károsodások miatt azonban nem javításra, hanem egy pontos másolat készítésére kerül sor, hogy a visszaépített szerkezet minél időtállóbb legyen. Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést fogja kapni. A toronyban lévő harangszerkezetet már a hét elején kiszerelték és biztonságba helyezték. Az 1966-ban öntött harangot felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában