megszentelés

2021.09.13. 14:18

Emlékkeresztet állítottak a Turulnál, a Kő-hegyen (videó, képek)

Különleges módon tiszteleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gondolatai előtt 2021-ben a 21 hazai állami erdőgazdaság. Összesen 21 keresztet állítanak fel és szentelnek meg – ezek egyike Tatabányán, a Turul-emlékmű közelében található.

Mórocz Károly

A Turultól pár méterre Györök Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat és Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét. Elmondta, hogy a Társaság területén állította fel a keresztet a Turul-Pack Kft. egy rendkívül látványos ponton, a Nagy Szédítő Sziklán.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára egy zászlófeliratot idézett. Istenfélelem, szeretet, munka – erre tanít bennünket az erdő örök bölcselete. Ezt hirdeti a mai ünnepségen is látható zászló, amelyet 1938. május 8-án szenteltek fel a Szent István Bazilikában, éppen az akkori Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. – Bízom benne, hogy a mai napon felavatott kereszt is olyan támpontja lesz a kirándulásainknak, ahol átélhetjük a teremtett világ és a Teremtő találkozását. Ne feledjük, emberként mindkét irányba kötelességünk van! – zárta gondolatait.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzeti Kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta a keresztről, hogy az alja az anyaföld, a teteje Isten felé mutat, a két oldala pedig kitárul a világ felé. A hit és a természetszeretet egységéről is szólt, majd köszönetet mondott az alkotóknak és azoknak, akik a helyére tették; nem utolsósorban Isten áldását kérte az erdészekre, akik oroszlánrészt vállaltak a szervezésből.

Dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa emlékeztetett arra, hogy felelősek vagyunk a jövő nemzedékekért is. Idézett a Nemzeti hitvallásból: Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

 

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy immár a Kő-hegy peremén a kereszt beszél. Hozzátette: Isten áldja meg a keresztállítókat, a Tatai-medencét és Magyarországot!

Az ünnepség résztvevői Gerendai Sándor esperes beszéde után elsétáltak a sziklához, ahol a főtisztelendő atya szentelt vízzel áldotta meg a keresztet.

További részletek a 24 Óra szeptember 14-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában