Történelem

2021.09.22. 09:03

A dorogi gimi lépcsőjén ismerhetjük meg a világhírű bányamérnök életét

A tanulók megtudhatják, hogy az egykori bányamérnök 1878-ban megkapta a francia Becsületrend lovagkeresztjét is.

W. P.

A tanulók megtudhatják, hogy az egykori bányamérnök 1878-ban megkapta a francia Becsületrend lovagkeresztjét is.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer P.

Újabb rendhagyó, egyben kreatív módon tiszteleg a Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium névadója, a kétszáz évvel ezelőtt született egykori bányamérnök előtt, hiszen a jubileum alkalmából nemrégiben Zsigmondy-lépcsőt alakítottak ki az intézményben, amely felidézi Zsigmondy Vilmos életútjának legfontosabb állomásait.

Látogatásunk alkalmával Viola András, intézményvezető-helyettessel beszélgettünk a kisebb ünnepség keretében felavatott lépcsőről. Elmondta, hogy régóta terveik között szerepelt ez a projekt, melyre végül a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány által nyújtott anyagi támogatás révén nyílt lehetőség. Több helyen láttak már hasonló kezdeményezést és úgy vélték, hogy ha már Zsigmondy Vilmos nevét viseli a gimnázium, akkor az ő életútját illene megjeleníteni az egyes fokokon.

A tanulók így például megtudhatják, hogy az egykori bányamérnök vezette több éven át a gróf Sándor Móric tulajdonában lévő annavölgyi szénbányákat, illetve hogy 1878-ban megkapta a francia Becsületrend lovagkeresztjét is. Bár egy időben Selmec- és Bélabánya országgyűlési követe is volt, később még fontosabb politikai szerepet kapott, hiszen ő lett az ország­gyűlés pénzügyi bizottságának elnöke.

A lépcsőforduló után pedig olyan fontos művek nevei szerepelnek, melyeket a diákság is szívesen forgat a kezeiben. Így Szabó Magda Abigélje, vagy Leslie L. Lawrence Sindzse szeme című kötetének címe is megtalálható a lépcsőn. Az intézményvezető-helyettes elárulta, ha lehetőségük nyílik rá, akkor további két lépcső is színessé válhat majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában