hulladék

2021.08.28. 07:00

Tarthatatlan állapot az oroszlányi dűlőkben: az erdőben is landolhat a szemét

Oroszlány két dűlőjében hosszú évek óta problémát okoz a hulladékszállítás. Most fórumot hívtak össze a Nyíres és Német dűlőben kialakult tarthatatlan állapot miatt.

W. Zs.

Forrás: Google Maps

Szakmai fórumot hívott össze a napokban Szabó Mihály alpolgármester a helyi roma nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére, a Nyíres és Német dűlőben kialakult tarthatatlan állapot miatt. A helyi szolgáltató képviselői is jelen voltak a tanácskozáson. Mint köztudott, vannak, akik nem váltják ki a szemeteszsákokat, így valamilyen megoldást kell találni a város külterületén élők hulladékszállítással kapcsolatos, több éve fennálló problémájára. Ugyan már volt több társadalmi akció, összefogás, szemétgyűjtés a szóban forgó területeken, de inkább tüneti megoldást jelentettek, mintsem szemléletváltást eredményeztek volna.

– A két dűlőben mintegy 500-an élnek. Legtöbbjük a környező ipari parki cégeknél dolgozik, vagy bejelentett építőipari munkás – mondta Babai János, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Hozzátette, a lakók negyedévente 12 zsákot kapnak, 120 litereset, ez elosztva heti egyet jelent. Telefonos megkeresésünkre azt válaszolta, hogy ez a mennyiség kevés egy többgyermekes családnál és fennáll a gyűjtögetés veszélye. Vagy felhalmozzák a kommunális hulladékot a kert végében, vagy kidobják az erdőbe.

– Korlátlan mennyiségben lehet vásárolni – ezt már Óvári László, az OKÖ Zrt. vezérigazgatójától tudtuk meg, aki elmondta azt is, hogy a két szóban forgó dűlőben jelenleg 121 előfizetés van az ilyen típusú közszolgáltatásra. Ebből 94 család rendszeresen elviszi a zsákokat, tehát igénybe veszi a szolgáltatást. Viszont 27 család már régóta nem jelentkezett zsákért, elsősorban őket szeretnék megszólítani a közeljövőben bevezetett akcióval.

Megoldást keresnek

A tanácskozás végén mindenki egyetértett abban, hogy a problémakezelés első lépéseként a Nyíres dűlőben a Csillag Központban további zsákok vásárlására próbálnak lehetőséget biztosítani. Így nem kell a dűlő lakosainak a városközpontba menni a további szükséges darabokért, amitől a vásárlási kedv növekedését remélik az ügyben érintett vezetők. Remélik, hogy ezzel megoldódik a kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában