XXVI. Oroszlányi Falunap

2021.08.17. 07:00

Őseik emlékhelye előtt is tisztelegtek az oroszlányi falunapon

Hagyományápolás volt a szombati falunap legfontosabb eleme, azonban a főzőverseny, a díjazott kertek, a koszorúzás, az Oroszlány kultúrájáért kitüntetettek sora és a kulturális műsor sem hagyhatóak említés nélkül.

Wágner Zsanett

Az oroszlányi faélunapon sokan vonultak a Topolya ligethez, hogy leróják tiszteletüket az ősök előtt

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

A rekkenő hőség ellenére is rengeteg program közül válogathattak az érdeklődők. Már kora reggel benépesült a Szlovák Tájház udvara: pörköltek, gulyások és egyéb finomságok rotyogtak a kondérokban, hiszen a hagyományoknak megfelelően főzőverseny nyitotta szombaton a XXVI. Oroszlányi Falunap programsorozatát. Ezzel párhuzamosan az asszonyok is munkához láttak, hogy megvendégelhessék a délre érkező vendégsereget.

Fotó: W. Zs. / 24 Óra

A pajtában is sok érdekesség várta a látogatókat, akik a terménybemutatón csodás virágkompozíciókkal, zöldség-gyümölcs kosarakkal ismerkedhettek. A negyedszázados Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szintén kiállításon mutatta be eddigi tevékenységét. Időközben sorra érkeztek a helyi és szlovák küldöttségek és csoportok, majd kora délután megindult a menet a Topolya ligethez, ahol őseikre emlékezve helyezték el a kegyelet és tisztelet virágait, és ahol 4 éve leplezték le azt az emléktáblát, amely a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány Kultúrájáért) díjjal kitüntetettek nevét hivatott megőrizni az utókornak.

Hagyományosan a Falunapon adják át a „Za Oroslánsku kultúru” elismerést, melyet 2004-ben alapítottak Varga Istvánné, Mariska néni emlékére, és Oroszlány várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából. Ezt idén Mária Hrabovska, Forgács József, Kristyák József és Szabó Istvánné (Betka) vehette át. Ők valamennyien a szlovák hagyományok ápolása terén kifejtett tevékenységükkel érdemelték ki a díjat.

A kiállítás megtekintése után koszorúzni indultak
Fotó: W. Zs. / 24 Óra

A „hivatalos” események zárásaként a jelenlévők megkoszorúzták a Rákóczi Kultúrotthon falán elhelyezett Varga Istvánné-emléktáblát.

A Bránicska Szlovák Nemzetiségi Gyermek Néptánccsoport
Fotó: W. Zs. / 24 Óra

A továbbiakban a szórakoztatásé volt a főszerep. A kulturális programban fellépett – többek között – a Krídlovka együttes, a 10 éves múltra visszatekintő Bránicska Szlovák Nemzetiségi Gyermek Néptánccsoport, a Vértesszőlősi harmonikások, a Cirill Tánc­stúdió, a Silhouette balett, a Kiss Krisztofer–Juhász Laura duó, a KadarKölykök, és koncertet adott a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar.

Harmincegy kertet neveztek

Az Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete negyedik éve hirdeti meg a nemes versengést, amire idén a város különböző területeiről és közvetlen környékéről 31 jelentkező, 31 kertet nevezett be. Ezeket nyolctagú zsűri tekintette meg és értékelte más-más kategóriákban. Kis Imréné, a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tiszteletbeli elnöke és a zsűri további tagjai adták át az elismeréseket a helyezetteknek. Mint az elhangzott, június végén és július végén szemlézték a kerteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában