tájékoztatás

2021.08.10. 20:00

Mérgezik az esztergomi kisállatokat? – Figyelmeztet az önkormányzat

Eddig ismeretlen okok miatt több kisállat is elhullott Esztergomban és a lakossági bejelentések alapján az sem kizárt, hogy mérgezés áldozatává váltak – közölte nemrégiben, egyúttal óvatosságra int mindenkit a város önkormányzata.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Megyeszerte gyakori jelenség, hogy rejtélyes módon pusztulnak el macskák, kutyák vagy egyéb állatok. A tulajdonosok a házi kedvencek haláltusája, utolsó órái láttán legtöbbször mérgezésre gyanakodnak és szinte már törvényszerű, hogy a közösségi oldalakon kérnek segítséget szomszédaiktól, illetve az adott település többi lakójától. Szinte minden hétre jut egy-egy eset, de van, amikor összefüggés figyelhető meg közöttük.

Az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatalba nemrég több bejelentés is érkezett arról, hogy a városban kisállatok pusztultak el. A tájékoztatásban említik, hogy a mérgezés gyanúja is felmerült, ugyanakkor nem derül ki, hogy valóban szándékos emberi tevékenység okozta-e a halálukat.

Mindenesetre azt kérik a tulajdonosoktól, hogy lehetőségeikhez mérten kizárólag pórázon sétáltassák a kutyákat, akadályozzák meg, hogy megegyék a közterületre kiszórt étkeket és csak a futtatókban engedjék szabadon őket. Az önkormányzat továbbá megjegyzi, hogy rágcsálóirtásnál csak a jogszabályoknak megfelelő anyagot használnak, melyeket elsősorban a szennyvíz- és csatornahálózatnál helyeznek ki. Felszíni beavatkozáskor pedig olyat alkalmaznak, melyet az ebek az ízük miatt nem fogyasztanak el.

A tájékoztatóval kapcsolatban megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot is. Buóczné Miklán Erzsébet alezredes, megyei sajtóreferens megkeresésünkre elmondta: állatelhullással, illetve mérgezéssel kapcsolatban eddig nem érkezett bejelentés a rend­őrségre, emiatt nem indult vizsgálat az ügyben.

Megette a csavaros virslit a kutya

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy egyes helyszíneken fagyállóval mérgeznek meg állatokat. 2020 februárjában országos visszhangot váltott ki, hogy Dorogon csavarokkal teleszurkált virslidarabokat szórtak szét, illetve az ismeretlen elkövető az ingatlanok udvaraiba is bedobált néhány darabot. Voltak olyan porták, ahol a gazdák még időben észrevették a kéretlen ajándékot, így nem tudták elfogyasztani azokat a kutyák, de volt olyan eb, amelyik megette a virslit és szörnyű kínok közepette pusztult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában