vértesszőlős

2021.08.22. 07:07

Megmutatták, milyen lesz majd Samu birodalma

A Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelyén rendezték meg a hatodik Samu-napot. Az eseményen a színes programok mellett szó esett arról is, hogy Samu birodalmában hamarosan egy attraktívabb kiállítási környezet jön létre.

Sz. D. K.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szombaton a délelőtti órákban vette kezdetét a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi kilátóhelyén a hatodik Samu-nap. A történelmünkben oly fontos szerepet játszó helyszín már az esemény kezdetekor megtelt érdeklődőkkel. Mint ismeretes, a mésztufabányában tárták fel hazánk legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelyét.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg a programot.

– Nagy öröm számomra, hogy ma bemutathatom ezt a projektet. Ez egy óriási lehetőség. Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója is helyet foglalt közöttünk, aki egy rendkívül jó fogalmat talált ki: ha jogi értelemben nem is fogjuk integrálni az intézményeinket, de így egy funkcionális integráció fog megvalósulni – fogalmazott.

A folytatásban Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő szólalt fel.

– A csillagok állása kedvező, évtizedes kérés volt Vértesszőlős önkormányzata részéről a Nemzeti Múzeum irányába, hogy egy kicsivel attraktívabb, érdekesebb – a fiatalokat is hatékonyabban megszólítani képes – kiállítási környezet jöjjön létre Sámuel birodalmában. Voltak biztató időszakok, amikor elindult a közös gondolkodás, amelyeket mély völgyek követtek. Ezek vélhetően összefüggésben voltak azzal, hogy éppen az ország anyagi költségvetési helyzete milyen képet mutatott. Most azonban megfelelő a gazdasági háttér – részletezte a Tatai-medence képviselője.

A látogatóközpont mellett egyébként Nagy Csaba polgármester kezdeményezésére egy 300 férőhelyes konferenciaterem is épül, a Samu-napon pedig be is mutatták a tervkoncepciókat.

További részletek a 24 Óra augusztus 23-i számában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában