döntés

2021.08.30. 15:00

Esztergomban megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket

Tizenhét napirendi pontot tárgyalt augusztus 27-én az esztergomi képviselő-testület, melyek között a városban található ingatlanokról, „A játék összeköt” program keretében befogadó játszótér építéséről, a vargyasi kastéllyal kapcsolatos döntésről, háziorvos és az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány támogatásáról szóló téma is szerepelt. Az ülés egyik legintenzívebb tárgyalt napirendi pontja a városban található szelektív hulladékgyűjtő szigetek október 16-ai végleges megszüntetése volt.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Ennél a résznél elhangzott, hogy ezt megelőzte az önkormányzatnak azon döntése, hogy az esztergomi családi házak ingyen kaptak szelektív hulladékgyűjtésre kukákat az önkormányzattól. Ellenzéki oldalról szólt a javaslat, hogy vagy ne szüntessék meg a szelektív szigeteket, vagy legyen egy átmeneti időszak, mivel a város kiterjedése miatt az előterjesztésben megjelölt egy – Árok utcai – helyen lévő szelektív hulladék leadási pont kevés lehet.

Hernádi Ádám válaszában kiemelte, hogy a társasházak szelektív hulladékgyűjtésének megszervezése is körvonalazódik, illetve a Suzuki-úton lévő átrakó telepre bárkinek lehetősége van szeletív szemetet leadni. A polgármester hozzátette, hogy az esztergomi szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél rendszeresen álltak meg olyan teherautók hulladék lerakással, melyek nem feltétlenül tartoztak Esztergomhoz. Ezeket a plusz elszállításból, takarításból származó terheket Esztergomnak kellett fizetnie, mondta a polgármester.

Schottner Norbert jegyző válaszában rámutatott, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere Esztergomban azért nem működött, mert sokan nem a rendeltetésének megfelelően használták azokat. A jegyző hozzátette, hogy a magyar nagyvárosokban sorra szűntek meg az elmúlt években a szelektív szigetek, mert a figyelmeztető feliratok és biztonsági kamerarendszerek sem voltak elég elrettentőek a szabálytalan használók felé.

A rossz használat – kommunális és elektronikai hulladék lerakása – miatt pedig Esztergomban kevésnek bizonyult a szelektív szigetek heti kétszeri ürítése, melyet növelt a már említett, más, környező településekről az esztergomi pontokra való szelektív szemét lerakása, mondta a jegyző. A képviselők többsége végül elfogadta az esztergomi szelektív hulladékgyűjtés új rendszere kialakításáról szóló döntést, mely október 16-ától indul, ekkortól szűnnek meg a városban most még működő szelektív hulladéklerakó szigetek.

Jegyző válasz

Schottner Norbert arról is beszélt, hogy a nyáron egyeztetett a város társasházainak közös képviselőivel a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, illetve jelezte, hogy a Vertikál Zrt. a következő hónapokban kiszállítja a szelektív gyűjtésre szánt 220 literes kukákat az igénylő társasházaknak, de ahol ezt például azért nem kérik, mert arról tartanak, hogy egyes lakók nem rendeltetésnek megfelelően használnák a gyűjtőedényeket, ott a korábbi zsákos gyűjtési rendszert tartják fenn. A belvárosi Árok utcai telepen, mely a Zöld Út Kft. székhelye, biztosítottnak látják megközelítést és a szelektív hulladék lerakása ellenőrzését, ezért esett arra a helyre a választás, tette hozzá Schottner Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában