nemzeti ünnep

2021.08.19. 11:30

Az államalapítás ünneplése megyeszerte: itt a lista a programkavalkádról

Megyeszerte várják az érdeklődőket az államalapító Szent István király ünnepén. Az augusztus 20-ai programok közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Kemma.hu

Tatabányán, a Csónakázó-tónál szervezett nagyszabású városi programban is szerepelt kora délután kenyéráldás, amelyet Gedő Attila címzetes esperes celebrált(képünkön), majd rövid imádság után osztották szét a megáldott szeleteket a résztvevők között. 20190820_Tatabánya_fotó:Zantleitner Ingrid_Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ács

Az ünnepi szentmise pénteken 11 órakor kezdődik a katolikus templomban, majd a Szent István-napi ünnepség 11 óra 45-kor a Zichy-parkban. A beszédet dr. Szentirmai István polgármester mondja. A rendezvény keretében az iskolába lépő gyerekeket is köszöntik. 14 órától rendezik a HAGYA-TÉK-A nevet viselő programot a templomdombon.

Esztergom

A Szent István-napi fesztivál három napon át tart a Kis-Duna sétányon, vásározókkal és fényfestéssel. A program; csütörtök 18 óra: Jazzformers. 19.30 óra: Wesztergom. 21 óra: Takács Nicholas Jazz. Péntek 16 óra: Napraforgó Meseszínház. 18 óra: Strigonium Consort. 20.30 óra: Strigonia Vonósnégyes. Szombat 16 óra: Bóbita zenekar. 18 óra: Dorszen Akusztik. 20 óra: Vársz! Mindhárom nap 21–23 óra között fényfestés lesz a Kis-Duna Bottyán híd és Kossuth híd közti szakaszán. Csütörtök délutántól szombat estig kézművesvásár is várja az érdeklődőket. (Bővebben lapunk 12. oldalán olvashatnak az esztergomi eseményekről.)

Kisbér

A Nagyboldogasszony-templomban pénteken 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, 11 óra 15-kor pedig a Kiskastély kertjében az ünnepség, az új kenyér megáldása a történelmi egyházak közreműködésével zajlik majd, és átadják az önkormányzati elismeréseket is. A beszédet Sinkovicz Zoltán polgármester mondja, közreműködik a Cseresznyék Színtársulat és Csikós Szabina.

Komárom

A Jézus Szíve-római katolikus nagytemplomban pénteken 9 óra 30-kor ünnepi szentmise kezdődik, 10 órakor pedig ünnepi istentisztelet a református templomban. 11 órától tartják az ünnepi műsort a koppánymonostori Vezérek Parkjában, ahol ökumenikus kenyéráldás is lesz. A köszöntőt Czita János alpolgármester, a beszédet Czunyiné dr. Bertalan Judit ország­gyűlési képviselő mondja. Közreműködnek: Janovszki Csenge énekes, Oláh Kálmán tanár, a Monostori Kulturális Egyesület és a Garabonciás Néptáncegyüttes tagjai. A Duna túloldalán, az észak-komáromi Szent István-szobornál 17 órakor kezdődik a megemlékezés.

Nyergesújfalu

A római katolikus egyházközség és az önkormányzati képviselő-testület közös meghívóban jelezte, hogy a pénteken délelőtt fél tizenegykor a Szent Mihály-templomban kezdődő szentmisét követően, a templom árnyékában kialakított Szent István téren műsor keretében kap áldást az új kenyerünk. Dr. Völner Pál államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője mond ünnepi beszédet.

Oroszlány

Pénteken 9 órakor kezdődik az ünnepi testületi ülés, majd 11 órakor a Millenniumi Emlékművet koszorúzzák meg. Beszédet mond Lazók Zoltán polgármester. 16 órától a gyerekeket játszótér várja a Szent Borbála téren, a Cirill Táncstúdió műsorával indulnak a színpadi programok. Fellép a Palmetta Zenekar is, majd a Malom-tó partján a Nemzeti Lovas Színház István a mi urunk címmel ad koncertet.

Tata

Pénteken 17 órától a Szent Kereszt Plébániatemplomban az ünnepi szentmisét Havassy Bálint plébános mutatja be, majd 18 órától a Kossuth téren ünnepi műsor kezdődik Szent István király tiszteletére, ökumenikus kenyéráldással. A köszöntőt Michl József polgármester, az ünnepi beszédet Bencsik János országgyűlési képviselő mondja. Közreműködik a MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület.

Tát

A római katolikus templomban pénteken 10 óra 30-tól ünnepi szentmisét, majd megemlékezést tartanak a Szent István-szobornál. A beszédet Szőcs László plébános mondja. Közreműködik a Táti Férfikórus, a Táti Német Nemzetiségi Asszonykórus és Müller László.

Tatabánya

Csütörtökön, valamint pénteken először rendezik meg a Szent István-napokat a megyeszékhelyen, a Csónakázó-tó partján. Lesz exatlon ninja park, uv color party, triál bicikli show, családi vetélkedők, kenyérsütő verseny és tűzijáték. Fellép: Szabó Ádám, Pixa, Metzker Viktória, Dj Willcox, Partyssimo. A tehetségbemutató show szereplői: Rúzsa Nikoletta, Horváth Zorka, Diószegi Orsolya, Hadobás Zorka, Janovszki Csenge, Quack zenekar, Creation Funday zenekar. Az eseményen Kiss Virág testépítő, életmód-tanácsadóval, Hegedűs László triál versenyzővel és Ujvári Izabella footgolf­játékossal is lehet találkozni. A fesztivál házigazdája Fittikém, a Kém lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában