bakancslistás hely

2021.08.14. 19:25

A Kondor-kanyar titkai: a leghosszabb falu kocsmája több mint zseniális

Van egy mondás, miszerint ami valakinek szemét, az másnak kincs. Kondor Ferenc szákszendi gyűjteménye sok apró csecsebecsét rejt, mégis mindegyik darab különös eszmei értékkel bír.

Wágner Zsanett

20210729 Szákszend Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra Fészek presszó riport Kondor Ferenc tulajdonossal és Papp Attila Csaba polgármesterrel Képen: Kondor Ferenc tulajdonos

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Őszintén megvallva, nem gondoltam volna, hogy ilyen különleges helyre bukkanni a köznyelvben Kondor-kanyarként elhíresült szákszendi kocsmában. A keresztszülő maga a tulajdonos, Kondor Ferenc, egy sokat megélt jóravaló, gazdag humorérzékkel megáldott ember. Persze Komárom-Esztergom megye leghosszabb falujában nem csoda, hogy ilyen különleges helyre bukkanunk.

– Szép napot, ez lenne a remekművem – tárja ki az ajtót a házigazda. Sejteni lehetett már a teraszra vezető lépcsőkön, hogy nem mindennapi hely felé lépkedünk. A bejárati ajtónál például fél bicikli lóg a falon. Az asztalon heverő hamutálkák sem egyszerűek, a jó öreg kotyogós kávéfőző alapjai. A Fészek Presszóban – nevezzük becsületes nevén – pókháló díszeleg a mosdóajtón.

Ferenc szerint a világjárvány okozta bezárás ihlette a remekművet, aminek nyomait még ma is érzi, és őrzi. Nem is meglepő, hogy a kilincs sem egy szimpla fogantyú, egy korcsolyaél. A női szakaszhoz klopfolón keresztül vezet az út. A gyűjtemény egy része saját tulajdon, de a harmonika vagy éppen a falon árulkodó agancsok jelölik, bizony vannak messzi vidékről érkező darabok is. Látványos tákolmány a csobogó vízesés, ami saját keze munkáját dicséri. Az alapokhoz kellett néhány deszkalap, munkásing, hungarocell és egyéb „nyalánkságok”.

– Huszonöt év alatt annyi kellemetlen figurával volt dolgom, hogy gondoltam, megemlékezek róluk – mutat Ferenc a falon található díszes köcsögökre. Van ott még régi tűzoltókészülék, jól mutat a Sógorok együttes bekeretezett és dedikált plakátja, akik videóklipet forgattak itt korábban és a 24 Óra korábbi cikke is méltó helyre került – bár ahhoz az együttesnek semmi köze. Van még Kondor-féle sörkút, ami nyomás- és hőfokmérővel, valamint szintjelzővel felszerelt dísztárgyként sorakozik a pult mellett. Az elektronikai skanzen címet viselő kocsmarész pedig régi televízió- és rádiódiódáit, -kondenzátorait rejti.

Precíz embernek tartja magát

Az újságíró felettébb kíváncsi volt arra, mivel foglalkozott korábban Kondor Ferenc. – Mivel nem? – dobja vissza a labdát Ferenc, aki 51 éves munkaviszonyát ünnepelte májusban. Elmondja, Erdélyben, Szatmárnémetiben született, villanyszerelőként és üvegesként dolgozott, később az építőiparban helyezkedett el. Szákszenden 32 éve él. Kondor József faragta meg a község első kopjafáját, amely a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára készült el. A császári erdőből hozott tölgyhasábból készült a több mint három méteres mementó, aminek elkészítése csaknem két hónapot vett igénybe.

– Precíz és pontos embernek tartom magam, egy-egy részt többször módosítottam – árulja el a mester, aki hagyományos székely kopjafát készített, fantáziamotívumokkal.

A Kondor-gyűjtemény legfrissebb darabja néhány hetes. A felajánlás egy falubeli jótevőtől származik, aki tetőszerkezetet cserélt a házán. Így lett a kocsma egyik éke a gondosan esztergált tölgyfából készült darab. De van még „kibelezett” rádió, diszkógömb és törzsvendégek által szignózott tükör, alatta egy hatalmas biliárddákóval és természetesen egy különös történettel.

– Toldi valószínű ezzel mutatta az utat Budára – nevet fel vendéglátónk, aki mellé tett egy fekete biliárd­golyót, ami macskaszemként világítja az utat; egy féket az elszabadult indulatok féken tartása miatt. Kiegészítésként tett hozzá egy bilincset és egy láncot, mert a lebilincselő játék rabul ejti a játékosokat. És ez még semmi, a baba arra emlékeztet, hogy ha ilyet hall az ember, a haja égnek áll...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában