összeülnek

2021.07.14. 17:30

Puskaporos hangulatú közgyűlés várható Tatabányán

A csütörtöki, rendkívüli közgyűlés nagy kérdése, hogy visszavonatják-e a tatabányai képviselők a járványhelyzet alatt hozott polgármesteri döntéseket.

B. K.

Hosszú és indulatos szócsatát hozott a költségvetési rendelet módosítása a tatabányai közgyűlésben.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hosszú huzavona után július 15-én mégis összeül a tatabányai közgyűlés. Mint ismert: kilenc önkormányzati képviselő még június közepén kezdeményezte egy ülés összehívását, ám a polgármester ezt nem tette meg. Szücsné Posztovics Ilona szerint ugyanis a képviselők nem szabhatnak meg közgyűlési napot, annak kijelölése a polgármester jogköre. A polgármester aztán július 22-ére akarta összehívni a testületet, ám végül a képviselők most csütörtökön találkoznak.

Az előzményekhez tartozik, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint 15 napon belül össze kell hívni a közgyűlést abban az esetben, ha a képviselők legalább 25 százaléka kezdeményezi azt. Tatabányán mégis közel egy hónap telt el a képviselők által benyújtott kérelem és az ülés összehívása között.

Annak idején megírtuk: többek között azért kezdeményezték Szücsné Posztovics Ilona polgármesternél a rendkívüli közgyűlés összehívását, mert napirendre szerették volna venni „a gazdasági társaságokkal kapcsolatban hozott polgármesteri döntések visszavonását”. A képviselők indoklása szerint ugyanis a gazdasági társaságokkal kapcsolatos polgármesteri döntések egy része „sérti az önkormányzat anyagi érdekeit, ezért hatályon kívül helyezésük sürgős.”

A polgármester szerint azonban „a napirendek tárgyalásának indokoltsága egyrészt nem volt alátámasztott, másrészt tartalmában, formájában több jogszabállyal ellentétes. (…) ”.

A Fidesz–KDNP tatabányai képviselőcsoportjának szóvivője, Kupcsok Péter közösségi oldalán tiltakozott a polgármester akkori döntése és az indoklása ellen, mint közölte, Tatabánya polgármestere „mondvacsinált okból nem hívta össze a közgyűlést, mert fél, hogy a testület a (korábban) önkényesen hozott döntéseit hatályon kívül helyezi”. Kupcsok hozzátette: „a Fidesz–KDNP-frakció a törvénysértés miatt a megfelelő hatóságokhoz fordul”.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalnak küldött, Schmidt Csaba, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője által írt levélben többek között szerepelt, hogy a polgármester a testületi ülés összehívására vonatkozó indítvány indokát nem minősítheti (arról majd az összehívott képviselő-testület dönt), a testület összehívása nem tartozik mérlegelési jogkörébe (sem szabadságolások, sem egyéb ügyek miatt), hanem jogszabályi kötelezettsége”. Schmidt Csaba egyben kérte a kormányhivatalt, hogy az „hatáskörében eljárva a törvényességi felügyeleti eljárást megindítani szíveskedjen”.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester ezt követően július 2-i keltezéssel újabb levelet küldött a képviselő-testület tagjainak, amelyben jelezte, hogy július 15-re összehívja a rendkívüli ülést. A meghívó tanúsága szerint a korábban a polgármester által sérelmezett napirendi pontok mindegyikét változatlan formában tárgyalja a közgyűlés, ugyanakkor a meghívóba bekerült egy napirend előtti tájékoztató is „a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésnek 2021. július 15-ei rendkívüli ülése összehívásának körülményeiről.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában