pusztítás

2021.07.10. 20:29

Kalapácsként törtek-zúztak az almányi jégdarabok Tatán

Olvasónk szerint sokkoló volt meg- és átélni a pénteki jégesőt. Az egyik tatai gyárnál lényegében minden kocsit érte kár.

Kemma.hu

A pénteki jégeső úgy csapott le Tatára, ahogy sokak szerint jég emberemlékezet óta nem. Az egyik tatai gyárban például oldalsó és tetőablakokat is bezúztal az olvasónk szerint alma és mandarin nagyságú jégdarabok.

– Ha nem látom, csak meséli valaki, én tényleg nem hiszem el. Nem túlzok, bizony láttam alma méretű darabokat.És a becsapódás után is egyben maradtak – részletezte olvasónk, aki szerint a gyár parkolójában lévő autók lényegében mindegyike megsérült. A legdurvább ugyanakkor, mint fogalmazott, a hang volt.

A dübörgés a csarnok tetején! Mint amikor nagy kalapáccsal ütik.

Még most is „sokkol”. Ébredés után azt hittem, csak álmodtam, ami tegnap volt – tette hozzá.

Újhegy bizony bőven kapott a jégből. Az egyik hétvégi ház kertjében a szilvát és az almát teljes egészsében leverte a vihar a fákról, az egyik almafa ki is törött. A földön jól látható nyoma maradt az esővíznek is, ahogy átzúdult a telken.

 

Tata önkormányzatának beszámolója szerint egyébként a városban majd' 40 riasztást kaptak a katasztrófavédők. Szunyog Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tata.hu-nak elmondta:

– A bejelentések egyharmada fakivágással, fák kidőlésével volt kapcsolatos, egyharmada vízszivattyúzási feladat volt, melynek egy részét, függően a víz mennyiségétől és elhelyezkedésétől végre is tudták hajtani. A többi bejelentés tetőn lévő jégkárokhoz kapcsolódott, elsősorban régi palatetők esetében. Egybefüggő károsodásról eddig egyetlen esetben sem kapott bejelentést a megyei katasztrófavédelem – részletezte.

Vannak olyan tetők, melyeknek egy négyzetméterén több pala is összetört, ezeknek a fóliázása zajlik a megyei illetve a járási önkéntes szervezetek segítségével. A katasztrófavédelmi igazgató hozzátette, hogy ők csak azokat a beavatkozásokat végzik el, melyek az ingatlanokban közvetlenül a lakhatás biztosítását szolgálják. Kérnek mindenkit, hogy a károk felmérését, bejelentési szándékukat az öngondoskodás keretein belül vizsgálják felül, és amit maguk vagy családjuk, ismerőseik segítségével meg tudnak oldani, azt tegyék meg, hiszen adott esetben olyan helyről kell a segítséget átirányítatni, ahol sokkal nagyobb szükség lenne rá, például egy súlyos baleset esetén.

Michl József polgármester a megyei katasztrófavédelemnek, az önkéntes tűzoltóknak és önkéntes szervezeteknek valamint a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársainak is megköszönte a segítséget a jégkárok felszámolásában.

– Folyamatosan zajlanak a vihar utáni rendezési munkák, ezzel kapcsolatban kérjük a tataiak türelmét – fogalmazott a városvezető.

A kárelhárítás során a legsúlyosabb esetekben az önkormányzat biztosítja a fóliázáshoz szükséges alapanyagokat. A Városgazda Kft. munkatársai péntek délután óta dolgoznak, vízszivattyúzási, út-, árok- és áteresztisztítási munkákat végeznek, kidőlt fákat, letört ágakat szállítanak el, hordalékot takarítanak az utakról, munkájuk nyomán már az Öreg-tó is körbejárható, miután az elsődleges kárelhárítási feladatokat elvégezték. Emellett segítséget nyújtanak a katasztrófavédelemnek, alapanyagokat szállítanak a fóliázásokhoz és a szerszámokat is biztosítják az önkéntes szervezeteknek. A munkák a következő napokban is folytatódnak.

A kocsi önkéntes tűzoltók is serénykedtek a viharkárok felszámolása során. Facebook-oldaluk tanúsága szerint többek között vizet szivattyúztak lakóházak közül, de többszörösen betört tetőnél is dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik