hidrológia

2021.07.31. 18:00

Itt a hivatalos eredmény: a Dunát nem érintette a Garamon történt szennyezés

A vízügyi igazgatóság a Dunából vett vízmintát, amelynek vizsgálata bíztató eredményt hozott.

Kemma.hu

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A napokban a Duna mellékfolyóján történt szennyezés: a Garam középső szakaszát egy biogáz állomás kiömlött fermentációs hulladéka szennyezte el, jelentős halpusztulást okozva. Egy vihar fát döntött az üzemben lévő tartályra, mely megsérült. A baleset következtében közel négyszáz köbméter hulladék jutott egy közeli patakba, majd innen a Garamba.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a KEMHESZ kérdésére elmondta: a Garamban történt környezetszennyezés a Dunán nem okozott halpusztulást, az ügyben egyetlen bejelentést sem kapott a szervezet.

A szóvivő hozzátette, a szlovák kollégák tájékoztatása szerint a szennyező anyag már a Garam alsó szakaszán sem volt kimutatható, a Dunában pedig az esetleg jelenlévő mennyiség is több ezerszeresére hígult.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja július 28-án vett mintát a Duna szobi szakaszán, mind a bal, mind a jobb parton, illetve a sodorvonalban. A vizsgálati eredmények szerint a Dunán a szokásostól eltérő adatokat nem mutattak ki, a vízminőség kielégítő, a jelenlegi, levonuló árhullám okozta hidrológiai körülményeknek megfelelő.

Mint hozzátették: a működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozott vízminőség-figyelőszolgálatai a Garam torkolatában, illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek. Számításaik szerint a vízáramlási sebességeket és a vízhozamokat tekintve a Garamon a torkolat felett mintegy 130 kilométerre történt eseménnyel érintett víztömeg jelentősen felhígulva érkezhetett a Dunához, melynek a Dunán jelenleg mérhető vízhozamok az esetleges szennyezés több százszoros hígítását biztosítják. Kiemelték: a Duna vizének fürdésre való alkalmasságának megítélése a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának hatásköre.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4549938915040921&id=1193824553985724&__cft__[0]=AZUPPjSt9gTrEDeSTWxoNHWTKciuD-tfO_c8UTknGZfuzTTj6CPxYzNxeiRzoiKtgQnyRpW2XnfvuoEO0Z0Ead9Jqvo7UFFHqq07LyGnMG_x3u6dNE8Jsw-tJEORD6BIR1v1uxs3EcPDhufBpr4AWwdq&__tn__=%2CO%2CP-R

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában