tájékoztatás

2021.07.28. 17:33

5 éven belül átadják a kiemelt kormányzati státuszú környei elkerülőutat

A jelenleg tervezési fázisban lévő környei szakaszt legalább öt éven belül átadják, tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón.

W. Zs.

Az elkerülő út tervezésével kapcsolatban újabb információk láttak napvilágot. A katolikus templomnál tartott sajtótájékoztatón részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, valamint az érintett térségek polgármesterei. Beke László környei településvezető, Lazók Zoltán oroszlányi polgármester, valamint Szöllősi Miklós bokodi alpolgármester.

– A kormány folyamatos korszerűsítésekkel közelíti a közlekedési hálózatok minőségét a társadalmi elvárásokhoz, a gazdasági szereplők igényeihez – kezdte beszédét dr. Mosóczi László államtitkár. Hozzátette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapvető szándéka, hogy segítsenek megalapozni az érintett térségek, települések gazdasági fejlődését. A közúti közlekedésfejlesztési terveket a 2016-ban elindított, jelenleg összesen 3600 milliárd forintos keretösszegű Útprogram összegzi. – Jól haladunk – jelentette ki, mert 2025-re minden megyei jogú városba és tizenegy határállomásig gyorsforgalmi utakon juthatunk majd el.

Czunyiné dr. Bertalan Judit beszélt a kormány tavalyi év végi döntéséről, a környei projekt kiemelt közigazgatási státuszáról. Bízik abban, hogy az elkövetkezendő öt évben átadható lesz az út. Környe két szomszédos megyeszékhely, az egyformán jelentős gazdasági erőt képviselő Tatabánya és Székesfehérvár között fekszik. De áthaladnak rajta az Oroszlányból Tatabányára autózók, vagy a Tatabányáról a Velencei- tóhoz, Balatonhoz utazók is. A csaknem 4600 lelkes település fő utcáján a forgalomszámlálási adatok szerint naponta 18 ezer személyautó és 1000-nél több nehézgépjármű halad át.

Kiemelt kormányzati státusz

November 30. a tanulmánytervek benyújtásának határideje. A környezetvédelmi engedély megszerzését is magába foglaló feladatra a beruházó NIF Zrt. közbeszerzésen választja ki a tervezőt. Jövő ősszel pedig születhet döntés arról, hogy az új útszakaszok keletről vagy nyugatról kerüljék majd el Környét. A véglegesített terv a szerződéses ütemezés szerint 2023 tavaszán állhat majd rendelkezésre. A forrásbiztosításról és a kivitelezés megindításáról ezt követően gondoskodhat majd a kormány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában