szedd magad!

2021.06.16. 07:00

Később kezdődött a szezon, de már Szőlősön is lehet szedni az epret

Tavaly júniustól kosárszámra lehetett szedni az epret, az idén azonban várni kellett az édes és lédús hazai gyümölcsre. A szélsőséges időjárás miatt ugyan később, de már Vértesszőlős határához is kikerült a nyitvatartást jelző tábla.

Wágner Zsanett

Az Oroszlányból érkezett kis csapat nagyon szereti a gyümölcsöt. Ők elsősorban esti csemegézéshez szedtek epret

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Vértesszőlős központjában, a vasúti átjárón túl sétált egy első idősebb pár, akik kezében messziről látszott a pirosló, színültig megpakolt kosár. Kedves mosolyuk azonnal elárulta, végre szedhető az eper és már lesz mit csemegézniük az esti televíziózáskor. Utunk legfőbb célja volt kideríteni, mi okozhatta a késést, és eddig miért nem lehetett epret szedni.

Az Oroszlányból érkezett kis csapat nagyon szereti a gyümölcsöt. Ők elsősorban esti csemegézéshez szedtek epret
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Várakozásunkkal láthatóan nem voltunk egyedül, a Szedd magad! bejáratánál egymás után sorakoztak az autók, holott csak délelőtt 10 órát írtunk. Jöttek Mórról, Fehérvárról és Komárnóból, de a szomszédos Tatabányáról és Oroszlányból is. Rövid közvélemény-kutatásba kezdtünk: a legtöbben inkább kivárták a nyitás időpontját, mintsem megvették volna a boltban kapható külföldi árut, a spanyol vagy görög epret.

András Nikoletta lekvárt főz, míg Szabó Petra aszalja a gyümölcsöt
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Ugyan a piacokon is lehetett kapni, bár többnyire mélyen zsebbe kellett nyúlni, ha az ember néhány szem gyümölcsöt szeretett volna. Tóth Kata, az egyik tulajdonos egészen extrém esettel is találkozott már. Az eladó saját szemével látta egyes kereskedők trükkjeit, hogy az olcsóbb, de silányabb minőségű export közé kevertek néhány szem hazai epret, és több mint 2000 forint kilós áron értékesítik a „felhígított” kosarat.

Elmondta azt is, hogy a szezon később indult, ám ez nem nagyon látszik a forgalmon. Szavainak hitelt ad az elmúlt évek során szerzett tapasztalata, a család 1997 óta árul epret a 6 hektáros területen. Azonban az elmúlt időszak viszontagságai miatt rendhagyó szezonról számolt be lapunknak Tóth Kata.

Ugyan késve indult a szezon, de az érdeklődés változatlan
Fotó: Z. I. / 24 Óra

– A tavalyihoz képest három héttel később indulhatott a szezon, aminek leginkább a változékony időjárás volt az oka. Április végén fagyok voltak, a május elúszott az eső miatt, így később virágzott és később is érett az eper – mondja, aki a föld minőségéhez igazítva három fajtát tud kínálni a látogatóknak. Mindenki találhat magának kedvére és ínyére valót, hiszen érési időben, színben és ízben különböző gyümölcsöt árulnak. Van, aki a savanyúbb és ropogósabb szemeket kedveli, de keresett a mélypiros és hatalmas lédús eper is. Az eladó szerint évek óta megfigyelhető a változás, hogy a fiatalok egyre többen jönnek, és befőzik lekvárnak a gyümölcsöt, vagy szörpöt készítenek belőle.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában