ingatlanok

2021.06.05. 17:00

Lakásfelújítási támogatás a megyénkben: sokan veszik a felújítandó ingatlanokat

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Komárom-Esztergom megyében. Több településen pedig nagyra nyílt az olló a felújításra váró és a felújított ingatlanok négyzetméter­árai között.

Várvizi Tamás

Budapest, 2011. november 28. Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Pannónia utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Nagyobb szeletet kaphatnak az idén a használt lakóingatlanok piacán a felújítandó házak és lakások, a kereslet ugyanis erősödött irántuk – áll az ingatlan.com az összesítésében, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Komárom-Esztergom megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy mennyibe kerülnek a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok.

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal, azaz erősödött a kereslet irántuk. Komárom-Esztergom megyében az országos átlagnál nagyobb mértékű volt a növekedés: az idén az érdeklődők 34 százaléka keresett korszerűsítésre váró lakóingatlant, szemben az egy évvel korábbi 28 százalékkal.

– Nem meglepő a felújítandó házak és lakások iránti kereslet felfutása, a januárban elindult állami lakásfelújítási program miatt számítani lehetett erre. A feltételeket teljesítő gyermekes, vagy gyermeket váró családok visszakaphatják a felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A számok nyelvén az eladási árról

A megyeszékhelyen korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 336 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújított tatabányai házak és lakások esetében ugyanez az összeg 380 ezer forint volt. A megye többi települése közül például Esztergomban a felújítandó házak és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 288 ezer forintot tett ki, a komáromi kínálatban szereplő felújítandó ingatlanok esetében 279 ezer forintot, Tatán pedig 331 ezer forintra rúgott. Érdekes még Tát, illetve Tokodaltáró is, mind a két település esetében viszonylag magasnak mondható a felújított, jó állapotú házak, illetve lakások négyzetméterára. Szembetűnő továbbá, hogy e két településen meglehetősen szétnyílt az olló a felújításra váró és a már felújított ingatlanok négyzetméterárai között, Tokod­altáró esetében például több mint a duplájára. A portál szerint a felújítandó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 263 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 362 ezer forintos összeg jellemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában