fontos

2021.05.15. 20:00

Tatabányai ügyvéd az utazásokról: ezekkel mindenkinek tisztában kell lennie

Vannak olyan utazások, amikor minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyunk elégedve. És ha nem? Erről kérdeztük dr. Neiger Kata tatabányai ügyvédnőt.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

– Ha befizetünk egy utazásra, kihez forduljunk, ha azt lemondani kényszerülünk?

– Elsősorban ahhoz az irodához, ahol az utazást lefoglaltuk. Mindegy, hogy közvetítőként, vagy szervezőként értékesítenek, mindkét esetben foglalkozniuk kell a hozzá forduló utazóval. Sokan még igényük peresítése előtt sem vizsgálják meg szerződésüket, és onnan kérik vissza a befizetett díjat, ahol a szerződést kötötték, még akkor is, ha az iroda valójában „csak” utazásközvetítőként járt el. A szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a szervező személyét, az utazónak az igényeit vele szemben kell megfogalmaznia.

– Ha már befizettük a részvételi díjat, de mégsem utazunk, az addig befizetett összeget elveszítettük?

– Amennyiben utazásszervezőnél foglal valaki, az egyszerűbb, mintha a saját maga által szervezett utat mondja le. A szervező ugyanis széles körű felelősséget vállal, ideértve például a fuvarozó, vagy a szálloda szolgáltatását is. Mindig alaposan meg kell vizsgálni – jogi szempontból is – a lemondás körülményeit. Nem minden esetben jár vissza feltétel nélkül a befizetett összeg.

– Előfordul, hogy az utazási iroda bánatpénz megfizetését kéri. Jogos ez?

– Bánatpénzt akár már a szerződés létrejöttét követő napon fizetni kell, ezt a szerződési feltételek szabályozzák részletesen. Tavaly sokan fordultak például azzal az utazási irodához, hogy „célállomásuk” felkerült a minisztérium honlapján az „utazásra nem javasolt” országokat megjelölő felsorolásba – így az addig befizetett részvételi díjakat visszakérték. Még ez is sok téves felszólítást és felmondást okozott. Ezen a listán 2020 márciusában a járvány egyik gócpontjának számító Olaszország nem szerepelt, egyes területei csak a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” kategóriába kerültek fel. Aki tehát olasz útját erre a feltételre hivatkozva mondta le, az mégis köteles volt bánatpénzt fizetni.

– Az utazási iroda törölte az utat. Jogosan kérhetünk kártérítést?

– A kártérítés nem egyenlő a befizetett összeg visszatérítésével. A szervező lemondása nem jelenti egyértelműen a kártérítési felelősségét. Érdemes ügyvéddel megbeszélni, milyen igényei merültek fel az utazónak, például ha a lemondás közel az utazás kezdetéhez történik.

– Visszakérhetem-e repülőjegy árát, ha törlik a járatomat?

– Az uniós rendeletek szerint, ha a fuvarozó törli a járatot, az utas választhat, hogy visszatérítést kér, vagy más útvonalon utazik el. Ma legtöbbször a visszatérítés különböző formái jönnek szóba. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az uniós rendeletek nem rendezik azokat a helyzeteket, amikor valaki nem tud elutazni, vagy saját kezdeményezésére mondja le az utat. Van visszatéríthető és átfoglalható típusú jegy, de egyéb feltételek is befolyásolják. A fuvarozók általános szerződési feltételeit az utazók a foglalás során elfogadják, de rendszerint akkor nem olvassák át, értelmezni pedig később, probléma esetén sem egyszerű. Az így elfogadottak okozhatnak olyan helyzetet, melyben kiderül, hogy a várt összeg mégsem jár vissza. Perindítás előtt mindenképpen érdemes ügyvédhez fordulnia.

Mi a teendő csőd esetén?

Jogszabály-módosítás miatt az utazásszervező a visszatérítést a tavaly augusztus 31-ig felmondott szerződések esetében megtehette pénzben, vagy utazási utalvánnyal is, ha abba az utazó beleegyezett. Egyébként a visszatérítés elsődlegesen pénzben történik. Ha az utazó nem utalvánnyal kéri a visszatérítést, azonban az utazási iroda mégsem teljesít határidőre, per indítható. Amennyiben az utazási iroda csődöt jelent, úgy sem veszett el a befizetett összeg, mert az utazásszervezőnek rendelkeznie kell vagyoni biztosítékkal, ez nyújt fedezetet a részvételi díj – és az előbb hivatkozott „koronavírus-utalványok” – visszafizetésére. Előfordult, hogy a szabályoknak megfelelő vagyoni biztosíték mégsem volt elég az összes károsult teljes követelésének visszafizetésére. Ekkor sincs minden veszve, mert a nem fedezett rész vonatkozásában a magyar állam felelőssége állhat fenn. Ezt érvényesíteni valószínűleg csak per útján lehet, ezért javasolt az ügyvéd felkeresése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában