Gidrán

2021.05.05. 11:19

Látványos videó: a tatai katonák először lőttek az új páncélos „paripákkal”

Már javában zajlik a Gidrán személyzetének képzése. A tíz harci jármű februárban érkezett a tatai dandárhoz, és a tervek szerint további negyven érkezik még. A magyar legénységet a törökországi gyártócég, a Nurol Makina szakemberei képzik ki.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Honvedelem.hu

Az Ejder Yalcin páncélozott járműveket kifejezetten a magyar igényekhez alakították ki, és a híres magyar lófajtáról nevezték el Gidránnak. A jövőben ezek a robusztus megjelenésű járművek lesznek a Magyar Honvédség alapvető támogató harcjárműi. Mivel hazánkban eddig nem használtak hasonló, modern páncélosokat, a kezelőszemélyzetnek egy komoly kiképzésen kell részt vennie.

A honvedelem.hu tájékoztatása szerint először a harcjárművezetők kaptak szakfelkészítést még Törökországban. A pandémia miatt az irányzók, vagyis a toronyfegyver-kezelők kiképzését már hazánkban, az MH. 25 Klapka György Lövészdandárnál végezték el. Éles Krisztián alezredes, a páncéltörők parancsnoka elmondta, a járművek a legfejlettebb 21. századi eszközökkel vannak ellátva.

– A Gidránokon többek között található termokamera és infrakamera, amelyeket mi korábban nem használtunk hasonló eszközökön. Úgyhogy ez igényli azt, hogy egy speciális kiképzést kapjanak rá a katonák. A számítógép által vezérelt rendszer egy olyan újfajta szemléletet kell, hogy hozzon magával, ami kiszolgálásában, felhasználásában teljesen más hozzáállást igényel, mint korábban volt – magyarázta az alezredes.

A jelenleg is tartó felkészítés során a Gidrán kezelőszemélyzete többek között az M2-es toronygéppuska szakszerű kezelését is elsajátította. A magyar katonák itt is a török gyártóféltől kapják meg a szakszerű üzemeltetéshez szükséges ismereteket.

– Ez egy teljesen új rendszer a honvédség számára és a számunkra is, ilyen technikai eszközünk eddig még nem volt. Itt már teljesen elektronikus rendszeren alapul az egész torony, tehát nem kell nekünk bármiféle erőkifejtést tennünk ahhoz, hogy mozgassuk. A célzás kamerákon keresztül történik – tette hozzá Farkas Gábor főtörzs­őrmester, az 1. számú lövészzászlóalj szakaszparancsnoka.

Az elméleti és gyakorlati felkészítést követően a Gidrán harcjárművek és kezelőik lövészeten vettek részt. A felkészítés harmadik fázisában a technikusok sajátítják el az eszköz szakszerű kiszolgálásának módjait.

 

Félméter magas akadályon is áthajt

A Gidrán 5,7 méter hosszú, 2,5 méter magas, kilenc katona is elfér benne, 16 tonna a tömege, 375 lóerős dízelmotor hajtja, akár 120 kilométer/órás sebességre is képes, egy tank üzemanyaggal 700 kilométerre is eljut és még 60 százalékos emelkedőre is felmegy. A harci jármű a félméter magas akadályon és egy méter vízfolyáson is áthajt, kerekei golyóállóak, alsó páncélzata aknaálló, lövegtornya 12,7 milliméteres géppuskát rejt, a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett magyar lófajtáról nevezték el Gidránnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában