tervpályázatok

2021.05.20. 07:00

22 pályamű versenyez „Tata Szívéért”: hamarosan kiderül, milyen lesz a Várkanyar

A közelmúltban a Magyary Zoltán Művelődési Központ emeleti termében gyűlt össze a bírálóbizottság, miután a napokban beérkeztek a Tata Szíve tervpályázatra elkészült pályaművek.

Kemma.hu

Forrás: Tata.hu

A város önkormányzata Tata Szíve elnevezéssel írt ki országos tervpályázatot februárban. A tervpályázat célja, hogy a tervezők nívós építészeti megfogalmazásban újragondolják a város központjában lévő Magyary Zoltán Művelődési Központ és az egykori rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő közterületeket. A pályázat a közbeszerzési értesítőben történő megjelenéssel, márciusban vált hivatalossá. Ezt követően a város a pályázók számára helyszíni szemléket tartott, s lehetőséget biztosított az üzemeltetővel való szakmai konzultációra is.

A tervpályázat zsűrizési folyamatának első lépéseként felbontották a beérkezett pályaműveket, amelyek az elsődleges értékelésen is átestek, hiszen megállapították a pályázatok érvényességét. Ez alapján dőlt el, hogy az egyébként szabályosan beérkezett 23 pályázatból mennyi vehet majd részt a versengésben. Dr. Horváth József jegyző tájékoztatott arról, hogy a zsűri tagjai az elkövetkezendő egy hónapban az elektronikus formában megkapott anyagokat, illetve a művelődési házban megtalálható tervlapokat megismerve fogják eldönteni, hogy melyek a legjobb pályaművek, majd június 16-án fognak eredményt hirdetni.

Michl József polgármester a helyszínen elmondta:

– A 72 érdeklődőből 23-an adtak be végül szabályosan pályázatot, ezeket pedig neves építészek, szakemberek fogják értékelni. A zsűri tagjai között természetesen helyi építész is van, emellett képviselteti magát az Építész Kamara, a Megyei Kormányhivatal és a Lechner Tudásközpont is, tehát olyan kiváló, elismert szakemberek, akiknek a döntésére jó szívvel hagyatkozhatunk akkor, amikor kiválasztjuk a legjobbakat – fogalmazott a városvezető.

A bírálóbizottság az első értékelést követően megállapította, hogy a beérkezett művek közül 22 pályázat érvényes. Az eredmények kihirdetését és a díjak átadását követően a díjazott pályaműveket bemutatják majd a tataiaknak és az érdeklődőknek.

A pályázat célja

A Magyary Zoltán Művelődési Központ és a Várkanyar átépítésére kiírt országos pályázat célja egy olyan szabadidőközpont kialakítása, amely előadóterekkel, közösségi és klubhelyiségekkel válna a hétköznapok kedvelt találkozó- és szabadidős helyévé, valamint nagyobb létszámú rendezvények, fesztiválok, vásárok vagy sportesemények rendezését is lehetővé tenné. Az egykori rendelőintézet földszintjén kiállítóteret és éttermeket hoznának létre, míg az emeleten megfizethető árú szálláshelyek kialakítását tűzték ki célul. A tervek elkészítésénél fontos szempont a XXI. századi követelményeknek megfelelő, mégis a történeti városhoz és a várhoz illő látkép kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában